ДОКАЗАНО НЕ УТИЧУ НА СТЕРИЛИТЕТ: Глигић - Руска и кинеска вакцина безбедне

Новости онлине

07. 04. 2021. у 19:55

УПРКОС томе што је Србија по броју вакцинисаних у самом врху у односу на друге европске државе, млади у нашој земљи махом не желе да приме цепиво јер их брину гласине о изазивању стерилитета.

ДОКАЗАНО НЕ УТИЧУ НА СТЕРИЛИТЕТ: Глигић - Руска и кинеска вакцина безбедне

Др Ана Глигић

Иако тврдње о неплодности нису доказане, експерти не поричу да је то могуће, али свакако позивају младе да се вакцинишу појединим цепивима.

Више хиљада студената окупило се у недељу у Београду и Новом Саду како би прославили Дан студената, 4. април. Том приликом су се веселили уз непоштовање мера против вируса корона и песму „Неће Гара да прими вакцину“, која се протеклих дана орила и код Споменика Стефану Немањи и у једном престоничком подземном пролазу, где су је људи певали док су играли кола.

​Очигледно је да млади махом нису заинтересовани да приме вакцину, а медији преносе да је то због сумњи да цепива изазивају стерилитет и да нису прошла кроз сва испитивања.

МЛАДИ, ВАКЦИНАЦИЈА И СТЕРИЛИТЕТ

Експерти имају другачије мишљење. Вирусолог Ана Глигић, која је 1972. била на челу тима који је успео да изолује вирус великих богиња (вариола вера), тврди да млади одбијају да приме вакцину јер „терају“ инат, али каже и да разлози које су навели свакако не оправдавају њихов став, јер ниједно цепиво до сада није имало лоша дејства о којима се међу људима спекулисало.

Руска вакцина

Ипак, она свој став ограђује од нових вакцина, о којима се, како тврди, још не зна све:

„Ја само знам за стари начин прављења вакцина, онако како су направљене руска и кинеска, од мртвог вируса. То су класичне методе које никада ни на шта нису утицале. За ове нове не знамо. Немамо време да бисмо говорили да ли може да делује на плодност или не. То ћемо сазнати тек након две, три године, када се све то заврши и када се буду истраживали материјали који се сада прикупљају. Не знам какав утицај би то могло да има, али видимо да овај вирус на све има утицај“, напомиње Ана Глигић за Спутњик.

НЕДОВОЉНА КАМПАЊА ДРЖАВЕ

Ана Глигић оцењује да је главни разлог због којег људи одбијају да приме цепиво лош приступ државе вакцинацији:

„Били су потребни велика кампања да би људи прихватили вакцинацију и искрена, истинска обавештења о свакој вакцини и шта даје уз имунитет. Требало је много раније информисати јавност о квалитетима вакцине преко средстава јавног информисања. Приказати и упоредити шта се добија вакцинацијом, а шта инфекцијом и које све опасности вребају“, тврди Ана Глигић и додаје да је то и даље добар рецепт за мотивисање становништва да се вакцинише.

Она младима свакако поручује да се вакцинишу цепивима која су намењена њима и да поштују мере, иако сматра да оне до сада нису дале веома добре резултате.

„Неке вакцине нису ни предвиђене за младе. Ваљда су радили поновне пробе неких вакцина на млађим генерацијама. На телевизији кажу: ’Нећете вакцину, имаћете вирус‘. То је истина. Син ми је дошао и рекао да је комшијско дете позитивно на корону. Згранула сам се“, каже Ана Глигић.

ЕДУКОВАТИ „АНТИВАКСЕРЕ“

У Србији је овом тренутку укупно вакцинисано нешто мање од два и по милиона становника – око милион њих је ревакцинисано, док је остатак примио само једну дозу цепива. Преко сајта е-Управе за вакцинацију се дневно пријави између 15.000 и 20.000 грађана. Наша земља се по броју вакцинисаних налази у самом врху у односу на друге европске државе.

Упркос томе, Ана Глигић сматра да је број вакцинисаних становника мали и да су надлежни раније требали да реагују на антивакцинацијске активности у нашем друштву.

„Зашто су њима дозволили толику активност? Зашто су пустили да до тога дође? Они су се развијали. У старту је требало да едукују и њих. И није то само случај код нас. Видите да и у свету постоји антивакцинални порив“, подвлачи Ана Глигић.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)