СТАВИЛИ СТЕ ЛЕТЊЕ ГУМЕ, А ПАО ЈЕ СНЕГ: Разрешена дилема свих возача, ево да ли правите прекршај

Novosti online

07. 04. 2021. у 12:17

ОВИХ дана смо сведоци ситуације која возаче може довести у забуну. Од почетка априла је прошло већ седам дана, што значи су возачи већ читаву недељу нису у обавези да на точковима својих аутомобила имају зимске гуме.

СТАВИЛИ СТЕ ЛЕТЊЕ ГУМЕ, А ПАО ЈЕ СНЕГ: Разрешена дилема свих возача, ево да ли правите прекршај

Фото: Депоситпхотос

Знајући да умемо да будемо веома "флексибилни" када су рокови у питању, за претпоставити је да добар део возача још увек није монтирао летње пнеуматике. На то, наравно, утиче и чињеница да сам Закон о безбедности саобраћаја (ЗОБС) не прописује изричиту обавезу вожње са летњим гумама, већ се 1. април узима као датум престанка важења обавезе коришћења зимских гума.

Али, шта се онда дешава када "у року" ставите летње пнеуматике, а пар јутара касније, пред полазак на посао, своју улицу и свој ауто на паркингу затекнете прекривене снегом, као што је то овога јутра био случај?

Као што већ знате, употреба зимских гума је по закону обавезна у периоду од 1. новембра до 1. априла. Међутим, та обавезност се односи само на ситуације када су улице и путеви "прекривени снегом, ледом или поледицом".

То значи да и у јануару, без обзира на температуру, уколико на коловозу нема "снега, леда или поледице", односно ако су коловози суви, не чините прекршај возећи са летњим гумама.

Исти принцип се односи о на неочекивану појаву снега у априлу, у време када законски нисте више у обавези да на точковима имате зимске пнеуматике.

Међутим, ако "зима у априлу" потраје, а снег се на улицама и путевима задржи дуже, поставља се питање - шта тада треба чинити?

Са формално-правне тачке гледишта, возач не може да буде кажњен због летњих гума ако га ових "снежних" дана заустави саобраћајна полиција. Зимске гуме на точковима, по закону, нису обавезне после 1. априла, па самим тим возач не чини никакав прекршај.

Ипак, саобраћајни сутручњаци препоручују возачима да, уколико "пролећна зима" заиста потраје и снег настави да пада, оду код вулканизера и врате зимске гуме на своје четвороточкаше, докле год трају зимски услови вожње.

То, свакако, представља нешто већи трошак, али је значај за безбедност вожње немерљив. То се, нарочито, односи на оне возаче који се често крећу путевима у брдско-планинским пределима, где зимски услови знају да потрају и када пролеће календарски увелико почне.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)