КАДА ЋЕМО ПОСТИЋИ КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ? Др Ана Глигић охрабрила грађане, једна ствар је кључна за борбу са епидемијом

Новости онлине

07. 04. 2021. у 00:35

ВИРУСОЛОГ др Ана Глигић верује да би колективни имунитет од 60 одсто могли да стекнемо већ у мају или у јуну, јер је, како каже, поред вакцинисаних, велики број грађана прележао коронавирус и стекао заштиту.

КАДА ЋЕМО ПОСТИЋИ КОЛЕКТИВНИ ИМУНИТЕТ? Др Ана Глигић охрабрила грађане, једна ствар је кључна за борбу са епидемијом

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

- Поред вакцинисаних имамо и јако велики проценат оних који су се прокужили прирдоним путем. Данима смо на дневном нивоу имали по 7.000 заражених, а жви вирус је, такође, једна врста вакцинације. Природна инфекција чак даје бољи имунитет од вакцине. Са друге стране, вакцина имамо. Ако се вакцинација још појача, већ у мају би могли постићи имунитет од 60 одсто. Наравно, било би добро да буде и већи, али и ово је довољно да се заустави епидемија и да се полако вратимо у нормалу - каже др Глигић.

Иначе, у Србији се у просеку дневно даје 53.571 доза вакцина против коронавируса и, уколико наша земља настави овим темпом, за само пет месеци биће вакцинисано 75 одсто грађана што ће значити и победу над овом пошасти која нас је задесила, показује истраживање које је спровела америчка агенција Блумберг.

Колико се добро Србија снашла у глобалној трци за вакцине, показују подаци Блумберга према којима ће Норвешкој, где је стопа вакцинације 14.598 доза дневно, бити потребно чак 16 месеци да вакцинише 75 одсто грађана, Немачкој и Шпанији, уколико не убрзају темпо, биће потребно годину дана, Италији 11 месеци... Европској унији ће, генерално гледајући, бити потребно годину дана да вакицише тај проценат становника, а, примера ради, Северној Македонији више од 10 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)