ДЕТАЉАН СПИСАК МЕРА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: На Ким забрањен рад трговинских и угоститељских објеката, полицијски час од 22 часа

Д .Зечевић

06. 04. 2021. у 21:13

НОВЕ мере косовске владе у циљу сузбијања епидемије короне вируса у периоду од седмог до 18. априла подразумевају забрану рада пре свега тргвоинских и угоститељских објеката.

ДЕТАЉАН СПИСАК МЕРА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: На Ким забрањен рад трговинских и угоститељских објеката,  полицијски час од 22 часа

Фото Танјуг

Наиме, како је саопштено из косовске Владе забрањен је рад у затвореним просторијама маркета, пекара, бурекџиница и ћевапџиница, док су услуге доставе и за понети дозвољене.

У хотелима и сличним смештајима, услуга пића и хране је дозвољена само у собама.Новим мерама и даље је забрањен рад зелене и сточне пијаце.

-Јавни превозници (комби и такси превозници) у обавези су да рад обављају преполовљеним капацитетима. Делимично, односно уз коришћење 20% капацитета, дозвољене су културне активности.Дозвољене су професионалне спортске активности у затвореним и отвореним просторијама без присуства публике. Забрањена је активност у затвореним просторима за фитнесе и теретане, али је дозвољено индивидуално коришћење-наводи се у списку владиних мера у циљу спречавања ковида 19.Истовремено, на грађане је апеловано да се придржавају препоручених мера против Ковид-19 – да обавезно носе маске, да поштују физичку дистанцу и да редовно одржавају хигијену.Ношење маске која прекрива нос и уста је обавезно у свим случајевима, осим у следећим:

-током вожње возила сам или са ужим члановима породице,

-током трчања и вожње бицикла,

– шетња изван насеља и не у групама са више од 4 особе исте породице.

Мерама је ограничено окупљање људи на максимално 10 особа на отвореном простору, односно парковима и другим јавним површинама.

Све јавне и приватне институције обавезне су да на улазима поставе видљиве знакове мера које треба да се поштују, попут обавезног ношења маски, одржавања дистанце и слично. Обавезно је дезинфиковање и проветравање просторија.Све јавне и приватне институције обавезне су да изврше редуковање радика, односно смање број радника како би се избегло ширење корона вируса.Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом.Иначе,одлуком косовске Владе у периоду од седмог до 18. априла страни држављани који уазе на Косово укључујући и оне са дозволама за привремени или стални боравак на Косову,морају да имају негативан ПЦР тест на ковид 19 урађен по принципу ресипроцитета из земаља из којих долазе,

ЗАБРАНА КРЕТАЊА

Од 07. априла до 18. априла забрањено је кретање грађана од 22 до 05 сати осим у следећим случајевима:

-у случајевима хитне природе (за добијање лекарске помоћи, куповину лекова или пружање неге или лекарске помоћи),

-кретање здравственог, безбедносног особља и оператера кјоји обављају јавне радове и услуге,- економских оператера који обезбеђују функционисање ланца снабдевања али под условом да им је дата посебна дозвола  из система ЕДИ Пореске администрације Косова.

Забрањују се сва јавна окупљања укључујући семинаре, радионице, свадбе и породична славља, верске церемоније и активности (осим уже породице), као и ваннаставне активности као што су екскурзије и групне шетње.


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)