НАЈПРЕ СУ СПАЉИВАЛИ КЊИГЕ, ПОТОМ И ЉУДЕ: Одавањем почасти страдалима, у Београду обележено 80 година од бомбардовања (ФОТО)

Е. В. Н.

06. 04. 2021. у 20:29

ПОЛАГАЊЕМ венаца на спомен-обележја, изложбама на Тргу републике и у Дому Војске и поменом у Вазнесењској цркви, у уторак је у Београду обележено 80 година од стравичног немачког бомбардовања престонице и почетка Другог светског рата у Југославији.

НАЈПРЕ СУ СПАЉИВАЛИ КЊИГЕ, ПОТОМ И ЉУДЕ: Одавањем почасти страдалима, у Београду обележено 80 година од бомбардовања (ФОТО)

Фото З. Јовановић

Место на Косанчићевом венцу, на којем је 6. априла 1941, до темеља срушена Народна библиотека Србије, обишли су председник Александар Вучић, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и в. д. управника Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало, и симболично положили цвеће и књиге.

Председник Вучић је подсетио да је, осим страдања људи и материјалних добара, прве сате Другог светског рата на тлу Србије обележило уништење најзначајније збирке покретне културне баштине у овом делу Европе.

- На овом месту нацисти су 6. априла 1941. покушали да у пламену униште неке од најдрагоценијих материјалних сведочанстава историјског трајања српског народа. Најпре су спаљивали књиге, а потом и недужне људе. Србија памти и не заборавља трагедију која ју је задесила на овом месту пре 80 година и стога смо одлучни да очувамо и обогатимо наше културно и идентитетско наслеђе - записао је Вучић у посвети једне од поклоњених књига.

Министарка Маја Гојковић сложила се да је разарање Народне библиотеке међу највећим злочинима над културом које су нацисти починили у Европи.

- Уништене су и личне библиотеке Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Ђуре Даничића, Јанка Шафарика... О томе колико је велико културно благо Србија тог дана изгубила, сликовито говори податак да су од бомби страдале књиге које су покривале период од готово хиљаду година - подсетила је Гојковићева.

Владимир Пиштало, в. д. управника Народне библиотеке, подсетио је да су нацисти тог дана три пута бомбардовали библиотеку, а трећи пут са запаљивим бомбама. Зграда је горела два дана!

Црно јутро које је освануло над Београдом забележено је и на потресним фотографијама, које су представљене на изложби "Злочин не застарева", на Тргу републике. Она подсећа на урушен град и страдање, а неке фотографије су први пут представљене јавности. Изложбу која ће моћи да се види до 19. априла, припремио је Руски дом уз подршку Града Београда, Фондације "Бесмртни пук Србија" и Омладинског позоришта "ДАДОВ".

Сећање Председник Вучић на остацима уништене библиотеке, Фото buducnostsrbijeav

- У бомбардовању живот је изгубило више од 2.500 људи, мада се ни данас не зна тачан број, као што нажалост не знамо ни имена свих жртава. У потпуности је уништено 700 зграда, док је више хиљада разорено толико да у њима није могло да се живи - рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

КОРАКОМ ПРЕДАКА, КОРАКОМ ПОБЕДЕ

ПОВОДОМ 80. годишњице бомбардовања Београда, одржана је и онлајн конференција "Кораком предака, кораком победе" коју су организовали Фондација "Бесмртни пук Србија" и Руски дом у Београду. Председник Фондације и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је:

- Дуга је и тешка српска и руска борба за истину и правду, за слободу која је највећа вредност наших народа. У тој борби страдали смо много. Страдали смо заједно, раме уз раме, ослобађајући и наше земље, али и целу Европу.

Уз злокобни звук авиона "штука" у обрушавању и одломак из говора вође Трећег рајха Адолфа Хитлера, у уторак је испред Дома Војске у Београду отворена изложба "6. април '41". Приредили су је Музеј ваздухопловства, Војни музеј и Војни архив. Пратећи део изложбе била су и возила, стражарске кућице и војни мобилијар из окупације, док се на изложби, до 16. маја, могу видети и аутентични делови авиона, униформе и опрема, личне ствари наших пилота.

- Дуг према нашим херојима је да не заборавимо њихове животе, нити дела која су учинили да би одбранили своју земљу. Не смемо дозволити прекрајање наше антифашистичке историје, а поготову не њен заборав - рекао је, отварајући изложбу, министар одбране Небојша Стефановић.

У Алеји страдалих у шестоаприлском бомбардовању на Новом гробљу положени су венци невиним жртвама. Почаст страдалима одали су и Дарија Кисић Тепавчевић, министарка за рад, Горан Весић, заменик градоначелника, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, као и представници амбасада и удружења који негују традицију и сећање на жртве бомбардовања и хероје Другог светског рата.

* * * * * * * * *

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА О СТРАДАЊИМА ЦИВИЛА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

ЈОШ 3.280 ЖРТАВА НАЦИСТА У СРЕМУ

ОКУПАТОРИ и њихови помагачи током Другог светског рата побили су у Срему 39.580 цивила и бораца за слободу, што је око 3.280 више имена жртава него у ранијим пописима. То је показало истраживање Комисије за прикупљање података о жртвама на територији Срема, коју је формирала Покрајинска влада на иницијативу њеног председника Игора Мировића.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић казао је да су подаци, са именима укупно 39.580 жртава, доступни на сајту Архива.

Фото Pres sluzba PV

Историчар Милан Кољанин напоменуо је да је циљ да постојећи пописи буду усаглашени и допуњени, како би се добио коначан преглед жртава у Срему током Другог рата.З. Г.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)