КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ МАЛА МАТУРА ОВЕ ГОДИНЕ? Коначно познати сви детаљи, а пресудну одлуку доноси Кризни штаб

Novosti online

06. 04. 2021. у 18:35

ЗАДАЦИ на малој матури биће лакши него на пробном испиту који је пред ђацима у петак и суботу. Олакшица за основце је већи број такозваних “затворених задатака” у којима ће ученици бирати један од понуђених одговора.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ МАЛА МАТУРА ОВЕ ГОДИНЕ? Коначно познати сви детаљи, а пресудну одлуку доноси Кризни штаб

Илустрација Фото З. Јовановић

Одлука да ли ће се старији основци и средњошколци вратити до краја школске године на наставу у клупе или ће бити комбинованог модела могла би бити донета већ на следећој седници Кризног штаба. Тренутно бројке јесу у паду, од којих највише и зависи исход одлуке, али је и чињеница да у овом таласу тинејџери више оболевају него раније.

Коначна одлука биће на епидемиолозима Кризног штаба.

Међутим, пред ђацима, основцима је први испит. Пробна мала матура одржава се у петак и суботу односно, 9. и 10. априла, док ће завршни испит бити пред ђацима 23, 14, и 25. јуна.

На иницијативу Министарства просвете, због измењених околности школовања услед пандемије и преласка на онлајн наставу задаци ће бити прилагођени тренутној ситуацији.

Лакши задаци

- Предузели смо све мере и наложили Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања да се задаци прилагоде онлајн настави, а то значи, да се задаци поклапају са оним наставним садржајима који су онлајн пуштани - кажу у Министарству просвете.

Задаци на завршном испиту биће, грубо речено, лакши него на проби мале матуре. Пробни завршни испит ће показати на шта још, када је реч о градиву, ученици да обрате пажњу. Олакшица на завршном испиту је - бирање понуђеног одговора.

- Већ у збиркама за припрему завршног испита, које су објављене у јануару, већи број задатака је прерађен и усклађен с овом формом која ће бити и на самом испиту - кажу у Министарству.

Пробни испит почиње у петак 9. априла у 13 часова и тада ће се полагати пробни тест из математике. Потом следе у суботу; у 9 часова тест из српског/матерњег језика и у 11:30 полагање пробног комбинованог теста у коме су задаци из биологије, географије, историје, физике и хемије.

Решавање тестова траје 120 минута. Циљ организовања пробног завршног испита је и провера колико су ученици у овом тренутку спремни за завршни испит и на чему треба радити у наредном периоду.

- Пробни испит се организује управо због ђака. Да могу да провере себе и своје знање и да процене на чему још треба да пораде, науче, како би били спремни за завршни испит - поручују у Министарству.

Проба мале матуре биће у групама, не већим од 15 ученика, како би се испоштовале све антиепидемиолошке мере.

У школу за боље оцене

Кризни штаб пре десетак дана усвојио је захтев Министарства просвете да се омогући ученицима да, док траје настава на даљину, у мањим групама, уз стриктно поштовање епидемиолошких мера, могу да дођу у школу да одговарају и буду оцењени или поправе оцену. У складу с одлукама Кризног штаба, Министарство је дефинисало упутство и проследило га школским управама, а свака школа у складу са својим могућностима или потребама одређује динамику.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)