ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКО ПУТА ЈЕ БОМБАРДОВАН БЕОГРАД? Мало грађана има тачан одговор, млади немају представу о Васкрсу 1944.

Танјуг

06. 04. 2021. у 16:34 >> 16:37

ВЕЋИНА грађана зна да је на данашњи дан пре тачно 80 година бомбардован Београд, али и да је Србија доживела још два бомбардовања у протеклих осам деценија, савезничко на Васкрс 1944. године и НАТО у пролеће 1999. године, показала је анкета Танјуга.

ДА ЛИ ЗНАТЕ КОЛИКО ПУТА ЈЕ БОМБАРДОВАН БЕОГРАД? Мало грађана има тачан одговор, млади немају представу о Васкрсу 1944.

Фото Фото-архива "Борбе" и "Новости"

Међутим, за већину младих испитаника бомбардовање из 1944. је потпуна непознаница.

Један старији суграђанин каже да је бомбардовање Београда на данашњи дан 1941. године ратни злочин који је нанео вишеструку штету насој земљи, народу и култури.

Фото Википедија

 

- Треба да им служи на част, бомбардовањем је у једној секунди нестало 350.000 старих књига из XИИ И XИИИ века, са жељом да се избрише идентитет једног народа - рекао је он.

За шестоаприлско бомбардовање, али и савезничко томом Другог светског рата знале и две ученице средње школе у Београду које се надају да се такве ствари више никада неће поновити.

- Треба да одражавамо добре односе са нашим суседима и треба да живимо у будућности а не у прошлости - сматра једна од њих.

Пензионер из Београда скреће пажњу на чињеницу да је Београд у Другом светском рату оба пута бомбардован на Васкрс и да је страшно то што је Србија доживела.

- Бомбардовали су нас најпре Немци, па Енглези, а затим и НАТО трупе. Чак 19 најјачих сила на свету бомбардује једну малу, слободну земљу од 6 милиона становника. Каква мизерија! - додао је.

Пензионерка из Београда није знала колико пута је Београд бомбардован али се јасно сећа последњег бомбардовања 1999. године.

- Сматрам да је ужасно то сто су нам урадили а последице тога осећају се и данас.

Неколико младих није знало колико пута је Београд био бомбардован, а неки су се и двоумили.

Поједини суграђани показали су да знају ове историјске податке, али на питање о бомбардовању у Србији нису желели да се изјашњавају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)