СМЕЈУ ЛИ ОНКОЛОШКИ ПАЦИЈЕНТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Доктор Ковчина разрешио дилеме - ево шта је најважније

Novosti online

05. 04. 2021. у 17:51

СРБИЈА од почетка имунизације у нашој земљи вакцинисала је 2.593.838 грађана првом дозом, а ревакцинисано је 1.112.823. Сваким даном све смо успешнији у борби против вируса корона, а многе друге државе хвалиле су Србије због броја вакцинисаног становништа.

СМЕЈУ ЛИ ОНКОЛОШКИ ПАЦИЈЕНТИ ДА СЕ ВАКЦИНИШУ? Доктор Ковчина разрешио дилеме - ево шта је најважније

Фото: Printscreen

Институт Торлак данас је потписао Споразум о трансферу технологија с Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом Генеријум о процедурама и технологијама неопходним за производњу руске вакцине Спутњик В у Србији, што представља веома важан тренутак за нашу земљу.

Међутим дилеме су и даље ту. Ко од онколошких болесника сме да прими цепиво против вируса корона, као и то да ли онколошки пацијенти морају да приме одређену врсту вакцине, на ова и остала питања у Пулсу Србије одговарао је проф. др Владимира Ковчина.

- Начелно онколошки пацијенти требало би да се вакцинишу. Они имају предиспозиције да добију тежи облик вируса корона. Обично за онколошке пацијенте постоје водичи како лечити такве болеснике током пандемије - навео је др Ковчина и додао:

- Сматрам да би одређена удружења требало да направе одређени водич на нивоу Србије, како и када вакцинисати онколошке болеснике. То није једноставно, сваког посебно онколог мора да анализира сваког пацијента, јер је сваки различит - каже доктор.

Имунотерапија неће лоше утицати на вакцину, напротив она ће само појачати дејство исте, напоменуо је доктор. 

- Проблем је код оних људи који су на хемиотерапији - рекао је др Ковчина.

Вакцина сигурно ствара имунитет, само је питање у којој мери се организам опорави од претходне хемиотерапије.

Када је реч о томе коју врсту вакцине пацијенти смеју да приме, доктор је напоменуо да се једино зна да онколошки пацијенти не смеју примити живу вакцину.

- Ни једна вакцина против вируса корона није жива, када погледате, тако да онколошки пацијенти смеју примити, али можда може да се издвоји кинеска - рекао је доктор.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)