ОД МОЖДАНЕ МАГЛЕ ДО ПРОБЛЕМА СА СРЦЕМ: Др Здравковић открила све о пост-ковид синдрому - шта не знамо?

Novosti online

04. 04. 2021. у 19:40

ПОЈЕДИНИ пацијенти који су прележали ковид 19 неколико недеља после ковида добијали су симптоме попут температуре, дијареја, повраћање, малаксалост, бол у глави, па чак и осип на кожи и болове у кичми.

ОД МОЖДАНЕ МАГЛЕ ДО ПРОБЛЕМА СА СРЦЕМ: Др Здравковић открила све о пост-ковид синдрому - шта не знамо?

Фото: Депоситпхотос

Кардиолог доц. др Марија Здравковић рекла је да су се ти симптоми јављали и да су лекари КБЦ "Бежанијска коса", чији је директор, имали прилике да виде то, захваљујући великом броју оболелих од ковида који су прошли кроз ту болницу.

- Ми смо та искуства систематизовали, направили базу података и ми смо те пацијенте пратили, јер смо приметили да се пацијенти враћају и када су пи-си-ар негативни, са озбиљним тегобама, да они просто нису имали где да оду и да сада ми имамо преко стотинак прегледаних пацијената. Тако смо и постали центар за праћење пост-ковид компликација - рекла је др Здравковић током гостовања у емисији РТС ординација.

Додала је да када коронавирус прође кроз наше тело, он поремети и кардиоваскуларни систем и регулацију притиска, пулса и дисања и прође кроз све наше мишиће, укључујући и срчани мишић, али и све наше нерве и кичмене живце.

- Оно што су Американци сада доказали у једном истраживању, пролази кроз наш централни нервни систем, утиче на стање наше концентрисаности, на стање наше психе, на меморију, на могућност памћења, на могућност учења - казала је Марија Здравковић.

Фото: В. Данилов

Истакла је да се од младих који су прележали корону не може очекивати да добро научи за контролни, пошто је моћ концентрације после короне умањена најмање четири недеље и да се ствара врста "мождане магле".

- Стање свести да не можете брзо да реагујете, не можете брзо да памтите, не можете брзо да доносите одлуке, што треба имати на уму код особа која раде озбиљна и тешка занимања, где је важна концентрација - истакла је директорка КБЦ Бежанијска коса.

Навела је да је потребно обратити пажњу да се те особе осећају довољно здраво како би могле да обављају свој посао на прави начин, пошто је потребно време, одмор и одређена терапија да би се сви органи опоравили.

НЕ МОЖЕ СЕ ПРЕДВИДЕТИ КО БИ МОГАО ДА ДОЖИВИ ПОСТ-КОВИД СИНДРОМ

Марија Здравковић је рекла да се и даље не може предвидети ко би могао да доживи пост-ковид синдром и да би могле да се јаве компликације на другим органима, иако није било компликација на плућима.

Навела је да пацијенти понекад долазе са кардиоваскуларним и гастроентеролошким проблемима, као што су кратак дах, излив на срцу и лупање срца.

- Ми смо имали неколико случајева када је рађена коронарографија са сумњом на акутни инфаркт, а потпуно су нормални крвни судови. У ствари, ради се о такозваној мимикрији, да уместо инфаркта постоји срчана корона и онда долази до спазма крвног суда и ми имамо слику акутног инфаркта, а пацијент нема акутни инфаркт, али то не значи да је његово срце здраво. Није здраво, јер је нападнуто короном - истакла је Марија Здравковић.

Фото: А. Станковић

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)