ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋА ЗАРАЗА ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ? Пулмолог ставља тачку на дилему и објашњава могу ли антигенски и ПЦР тестови бити лажно позитивни

Novosti online

04. 04. 2021. у 19:20

ПОЈАВА Ковида-19 као новог инфективног вируса донела је многе недоумице не само обичним људима, већ и лекарима.

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋА ЗАРАЗА ПОСЛЕ ВАКЦИНЕ? Пулмолог ставља тачку на дилему и објашњава могу ли антигенски и ПЦР тестови бити лажно позитивни

Фото: АП

И како су они учили и сазнавали у ходу, тако је медицина развијала оружје за борбу против короне. Корићени су разни постојећи медикаменти, попут хлоркина, развијани тестови, а онда је почела и производња вакцина. Међутим, оно што прати корону од почетка, то су недоумице везане за антигенски и ПЦР тест. Шта је истина - одговор даје др Славица Плавшић, пулмолог.

* Да ли антигенски и/или ПЦР могу бити лажно позитивни?

- Не, не могу! Ако су позитивни, нарочито ПЦР, онда је особа заражена. Ако је антигенски тест негативан, а особа има симптоме, онда се ради ПЦР. Оба ова теста могу бити "лажно негативна", ако се тест не уради правилно, или на време. Прерано, или прекасно када се бацили не налазе у слузокожи грла и носа. Слична је ситуација са многим лабораторијским налазима. Ако су добри, то није доказ да је човек здрав. Али, ако су јако лоши, онда је особа сигурно болесна.

* Да ли је могуће да антигенски тест буде позитиван због примљене вакцине?

- Питање које се често понавља. Одговор гласи- НЕ! Није могуће. Ако се деси да пацијент после вакцине има повишену температуру или друге тегобе које трају дуже од два дана, или се јаве 6-7 дана или више, то нису поствакциналне реакције! То је онда Ковид-19 и то значи да се особа инфицирала пре примања вакцине. Дакле, болест би се свакако развила и да особа није примила вакцину. Ако се ради о првој дози вакцине, она нема никакав утицај на ток болести. Ако се симптоми јаве одмах након ревакцинације, значи да се инфицирање десило у периоду између две дозе вакцине. Тада већ креће развој антитела која могу помоћи да форма болести буде блажа.

Др Плавшић наглашава да је могуће заражавање и после друге дозе вакцине, јер ниједна вакцина не штити 100% посто, већ је тај проценат 75-95 посто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)