"НОВОСТИ" ОТКРИВАЈУ: Павелић за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима потписао 52.000 одликовања (ДОКУМЕНТА)

Јованка Симић

05. 04. 2021. у 14:00

ОД свог оснивања 1941. па до слома 1945. године Независна Држава Хрватска била је највернији савезник Хитлеровој Немачкој, а та оданост огледала се и кроз одликовања којима је поглавник Анте Павелић за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима обилно награђивао нацисте, али и своје усташе. Доделио им је и својеручно потписао око 52.000 одликовања!

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Павелић за геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима потписао 52.000 одликовања (ДОКУМЕНТА)

Фото Архив Војводине

Део те документације по завршетку рата доспео је у Архив Војводине у Новом Саду где се и данас чува, а први пут је отворен ових дана. Директор Архива др Небојша Кузмановић каже, за "Новости", да је то ексклузивна грађа за којом деценијама трагају хрватске обавештајне службе.

ДОКАЗ Делимичан списак одликованих Хрвата, Фото Архив Војводине

Ова документација део је личног фонда Славка Одића (Бихаћ, 1916. - Београд, 2006), у послератном периоду службеника СУП-а и генералног конзула у Торонту. Две године после његове смрти фонд под ознаком Ф 183, који укупно садржи стотинак кутија, откупио је Архив Војводине. До сада је публикован само део документације, а велику пажњу јавности изазвали су докази о покољу 200 цивила у Гудовцу, почињени само 18 дана после оснивања НДХ, као и оригинални немачки документи о зверствима у Јасеновцу које су "Новости" ексклузивно објавиле.

САРАДЊА Павелић и Степинац, Фото Википедија

Ове документе, подсетимо, израелски историчар Гидеон Грајф објавио у својој монографији "Јасеновац, балкански Аушвиц", обелоданивши и своја сазнања да су усташе имале чак 57 начина мучења и убијања својих жртава, те да су усташе "највеће убице у историји јер су у Јасеновцу убијали лично, својеручно и из страсти".

ЗАХВАЛНОСТ ПАПЕ ФРАЊЕ

"ПОШТОВАНИ господине, Свети Отац примио је цењено писмо уз које сте му као поклон послали књигу 'Усташка зверства: зборник докумената (1941-1942.)'. Његова светост захваљује на поклону те Вам упућује свој благослов."

Писмо ове садржине др Небојша Kузмановић је добио ових дана из Ватикана с потписом монсињора Л. Роберта Цона. Поменуту књигу, која садржи документе о монструозним злочинима НДХ, поткрепљену аутентичним документима из Одићевог фонда, објавио је Архив Војводине у сарадњи са ИК "Беседа" Епархије бачке и Архивом из Бањалуке.

Ову његову тврдњу у доброј мери употпуњују и најновији документи о Павелићевим одликовањима.

ИСТИНА Др Небојша Кузмановић прегледа документе о Павелићевим одликовањима, Фото Архив Војводине

- Павелић је одликовао највише нацистичке официре, затим чланове своје владе, али и 129 свештеника Католичке цркве. Одраније је позната чињеница да је 1944. када су већ нашироко била позната зверства у Јасеновцу, Градини, Глини и Козари, највише усташко одликовање из Павелићевих руку примио и загребачки надбискуп Алојзије Степинац уз образложење да је "раскринкавао непријатеље у земљи и иностранству" - наглашава Кузмановић.

ЗЛОЧИНЦИ Одликовање Хитлеровом генералу Јодлу са Павелићевим потписом, Фото Архив Војводине

САВЕЗНИЦИ Делимичан списак одликованих Немаца, Фото Архив Војводине

СРАМОТНО Павелићево одликовање нацистичком официру са образложењем, Фото Архив Војводине

Степинац је, додаје директор Архива Војводине, одликован високим орденом за заслуге "Велеред са звијездом", а примање тог одликовања била је својеврсна подршка за покоље који су се десили над цивилима широм НДХ, а нарочито у Јасеновцу.

У име хрватског народа, одредбом број 385-ЖТ-1944 Павелић је "његовој преузвишености" генералфелдмаршалу Вилфреду Кајтелу доделио орден "Војнички ред жељезног тролиста Првог ступња с храстовим гранчицама".

Само годину доцније, 8. маја 1945. године овај "преузвишени" Хитлеров највиши официр потписао је немачку предају Црвеној армији, а четири дана после тог историјског догађаја ухапшен је и пред савезничким судом осуђен на смрт вешањем због ратних и злочина против човечности.

Павелић је, између осталих Хитлерових официра, наградио и Кајтеловог непосредног сарадника Алфреда Јодла, шефа оперативног одељења Хитлерових оружаних снага, који је такође на Нирнбершком процесу осуђен на смрт вешањем.

Занимљиво је да послератни хрватски званични извори наводе да је Павелић током рата доделио укупно 51.899 одликовања. Од тог броја Хрватима је припало 31.084, а међу иностраним грађанима најзаступљенији су Немци, које је наградио са 19.175 разних колајни, "жељезних тролиста", "круна краља Звонимира"...

Италијанима је Павелић даровао 1.024 одликовања, Мађарима 154, Румунима 114, Бугарима 248, Словацима 69, Финцима и 21, Шпанцима и Французима по три, а једно и неком Аргентинцу.

Колајну за храброст која носи његово име Павелић је нештедимице уручивао и усташким наредницима и домобранима "за храбро држање код подузетих потхвата на Козари у мјесецу липњу 1942. године".

У тим операцијама немачко-усташких снага против партизана, подсетимо, половина житеља Козаре и Поткозарја (68.000) депортована је у логоре, а укупан број цивилних жртава износио је око 35.000 људи.

- Број Павелићевих одликовања вероватно је био и већи од оног који помињу званични хрватски извори јер по завршетку рата многи Хрвати, носиоци тих признања, у страху да ће одговарати за своје злочине, сами су их уништавали.

Ипак, УДБА је део тог материјала о одликовањима запленила и пребацила у Београд. Одићев фонд игром случаја доспео је у Архив Војводине - објашњава Кузмановић.

Директор Архива Војводине наглашава да ће сви ови документи, пошто најпре прођу кроз руке експерата, бити дигитализовани и тако доступни историчарима и целокупној јавности јер, како наглашава, у ово време ревизионизма историје на архивима је велика одговорност да се утврди истина.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)