ВЛАСТА ЈЕ БИО ВАКЦИНИСАН, А ПРЕМИНУО ОД КОРОНЕ: Др Кон објаснио како је то могуће

Novosti online

04. 04. 2021. у 11:11

ГЛУМАЦ Власта Велисављевић недавно је преминуо у 95. години од последица корона вируса.

ВЛАСТА ЈЕ БИО ВАКЦИНИСАН, А ПРЕМИНУО ОД КОРОНЕ: Др Кон објаснио како је то могуће

Фото: Новости

 И живот славног музичара Зафира Хаџиманова (77) однео је овај вирус, а због ових случајева су људи додатно почели да доводе у питање делотворност вакцине.

Због тога је реаговао и Васил Хаџиманов, а др Предраг Кон је за РТС објаснио како је могуће да особа која је ревакцинисана умре од ковида-19.

- Прво, у неком закључивању не може се на основу појединачних случајева закључивати нешто опште. Не знам тачно када је добио корону после друге дозе. Може да се деси, ми кад кажемо да је 78 одсто ефикасна вакцина, то значи да 78 одсто ствара антитела, а 22 одсто нема антитела, има неку заштиту, али може доћи до смртних исхода.

Др Кон истиче да појединачне случајеве ипак не треба узимати као мерило.

- Када масовно то пратите, у Израелу су пратили на преко 500.000 људи, па онда имате мечовану контролу, па пратите једно два месеца шта се дешава код оних који су вакцинисани и који нису вакцинисани, колико се појављују те болести вакцинисаних и невакцинисаних и видите да се 98 одсто мање појављује оболевање код оних који су вакцинисани у односу на оне који нису. На тако масовне бројеве онда имате на крају да вакцина итекако ради. Када се појединачни случајеви издвајају, поготово када је неко тако вољен као Власта... Јако ми је жао што се то десило, али то не може да се узме као мерило.

Епидемиолог и члан Кризног штаба је на питање када ћемо видети ефекте вакцинације одговорио да се они већ и виде.

- Ефекти вакцинације се виде, само нису толико јасни. Виде се рецимо у Београду, где је преко 32 одсто одраслог становништва вакцинисано, то је значајан резултат. Види се и када се упореде места која су слична, са различитим обухватом, види се да где је већи обухват долази до заравњења. Ми те резултате већ сада видимо, с тим што једна студија се озбиљно ради и показаће у односу на све вакцине, па онда појединачно. Већ са једном дозом заштита је негде око 80 одсто - закључио је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)