"КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ, НЕ ДОБИЈА ХЛЕБ": Овако се Србија борила против страшне епидемије тифуса (ФОТО)

Novosti online

04. 04. 2021. у 10:08

ДОК је у Србији у јеку имунизација против вируса корона, како би се заштитило здравље и сачували животи, многи негодују што сузбијање вируса подразумева затварање кафића и ресторана.

КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ, НЕ ДОБИЈА ХЛЕБ: Овако се Србија борила против страшне епидемије тифуса (ФОТО)

Фото unicef.org

Ипак, ако је судећи према фотографији која је осванула на друштвеним мрежама, чини се да ове, нове мере и нису толико ригорозне. Фотографија исечка из новина везана за вест о вакцинацији против тифуса који је харао Србијом 1914. и 1915. године, многе је добро забавила, неке насмејала, али и забринула.

Ради се о вести од 11. октобра 1914. у којој се наводи да је обављена обавезна вакцинација, али и под којим условима.

- Обавезно вакцинисање грађанства оба пола од пет до четрдесет пет година старости, обављено је у Ћуприји, због појаве тифуса. Општина је путем прогласа упозорила грађанство на потребу вакцинисања, па је решила да се ни једном домаћинству не издаје хлеб, ако куповна књижица није оверена - наводи се у новинама.

Епидемија тифуса била је једна од најтежих на нашим просторима и заједно са ратом однела је велики број људских живота и тада је, као и данас вакцинација била главна тема у Србији, али и разлог због којег се ове болести готово више нико ни не сећа.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)