МЕЂУ УМРЛИМА ОД КОРОНЕ СУ САМО ОНИ КОЈИ НИСУ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ! Докторка Здравковић - Мали број ревакцинисаних заврши у болници

Novosti online

04. 04. 2021. у 08:33

У КЛИНИЧКО-болничком центу "Бежанијска коса" досад није умро ниједан пацијент који је ревакцинисан, каже др Марија Здравковић, директорка те здравствене установе. Ове информације, како наводи, охрабрују.

МЕЂУ УМРЛИМА ОД КОРОНЕ СУ САМО ОНИ КОЈИ НИСУ ПРИМИЛИ ВАКЦИНУ! Докторка Здравковић - Мали број ревакцинисаних заврши у болници

Фото: Д. Миловановић

Пилот-истраживање досад је обухватило 300 пацијената, што није много, али јесте реч о јасним показатељима када је у питању важност вакцине.

- Међу умрлима су искључиво они пацијенти који нису примили вакцину. Ревакцинисани хронични болесници или нису развили тешку клиничку слику или су се, ако је дошло до развоја болести, врло брзо опоравили. Нико није завршио на респиратору - каже др Здравковић.

Хоспитализација

Иначе, мали број ревакцинисаних уопште заврши у болници, а ако лекари процене да је потребна хоспитализација, то је углавном због других хроничних обољења.

- Имамо четворо пацијената који су ревакцинисани пре шест недеља. Сви имају више од 70 година, нико нема запаљење плућа, а задржали смо их само због хроничних болести које имају - објашњава др Марија Здравковић.

Информација да вирус у овом пику посебно погађа млађу популацију нема везе с годинама старости, већ, како каже, искључиво с тим што су, за разлику од млађих људи, старији масовно послушали лекаре и вакцинисали се.

- Имате старије људе, хронично болесне чија плућа због короне нису захваћена, а с друге стране у овом тренутку се боримо за дечка који има 27 година и чија плућа су захваћена 85-90 одсто. Он је сад на машини која се зове "хигх флоw", реч је о озбиљној вентилаторној подршци од 80 литара кисеоника у минути. Реч је о огромним дозама кисеоника и ми дајемо све од себе да не заврши на респиратору - наводи др Здравковић.

Фото: Танјуг

 

Директорка КБЦ "Бежанијска коса" апелује на све грађане да се вакцинишу. Каже, да су се она и сви чланови њене породице вакцинисали, као и да јој се често обрате људи који јој кажу да не могу да приме вакцину због неке хроничне болести, а да се нису уопште консултовали са својим лекаром.

- Хронични болесници су најосетљивији и управо они треба да се вакцинишу. Вакцином драстично повећавају шансе да се извуку без последица и теже клиничке слике - закључује др Марија Здравковић.

Прву дозу примило 1,3 милиона људи

Нешто мање од 1,5 милиона људи у Србији досад се пријавило за имунизацију против вируса корона, од чега је вакцинисано нешто више од 1,3 милиона, саопштило је Министарство за државну управу и локалну самоуправу.

Како наводи Министарство, до 25. марта 2021. године у осам часова 1.489.581 грађанин пријавио се за вакцинацију против ковида 19.

До истог датума укупно 1.342.118 особа је вакцинисано, а од тог броја укупно је ревакцинисано 903.225.

Од почетка имунизације до 25. марта највише грађана примило је кинеску вакцину - 966.500. Америчко-немачком вакцином "Фајзер/Бајонтек" имунизовано је 152.180 грађана, док је руску "спутњик В" примило 112.490 особа. Вакцином британско-шведске компаније "Астра-Зенека" вакцинисано је 110.948 грађана Србије.

Труднице слободно да приме цепиво

Доктор Радомир Аничић из ГАК Народни фронт, гостујући на ТВ Вести, истакао је како труднице слободно могу да се вакцинишу, с обзиром на то да је јавност била подељена у последњих неколико месеци када је реч о овој теми.

Фото Depositphotos

 

Аничић је решио велику дилему, а затим је саветовао све труднице да се слободно вакцинишу, као и да су то ставови на светском нивоу. Каже и да су труднице које су раније биле заражене корона вирусом данас добро.

- Ту смо годину дана у овој пандемији, на самом почетку је била препорука да жене не планирају трудноћу, нити су се у том моменту радиле вантелесне оплодње. Како је време пролазило, све труднице које су биле заражене су добро, како оне тако и деца. У међувремену сазнали смо да је велико наше оружје против ове пандемије заправо вакцинација. Јавност је била подељена. То је била једна недоумица, али на сву срећу је пре једно четири недеље удружење ФИГО рекло да све жене које или планирају или су трудне, слободно могу да се вакцинишу. То је став на светском нивоу, па смо наше будуће маме саветовали да се слободно вакцинишу - каже Аничић.

Аничић је рекао и како након вакцинација трудница нема контраиндикација, а истакао је и како могу да се вакцинишу и жене које су у процесу вантелесне оплодње.

- Нема контраиндикација, чак и оне жене које су у процесу вантелесне оплодње могу да се вакцинишу. Било је жена које су имале ковид у раној трудноћи, па су се десили рани побачаји, али то је могло да се деси и са било којим вирусом. Први триместар је најосетљивији - рекао је Аничић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)