СРБИЈА ОДЛИЧАН ПРИМЕР ВАКЦИНАЦИЈЕ: Директорка Уницефа у Србији похвалила нашу земљу

Танјуг

03. 04. 2021. у 11:23

ДИРЕКТОРКА Уницефа у Србији Дејана Костадинова оценила је данас да је прва испорука вакцина против корона вируса за Србију преко Ковакс механизма био историјски тренутак и најавила да ће Уницеф наставити испоруку вакцина у складу с дистрибутивним планом тог програма до краја другог квартала ове године.

СРБИЈА ОДЛИЧАН ПРИМЕР ВАКЦИНАЦИЈЕ: Директорка Уницефа у Србији похвалила нашу земљу

Фото: В. Данилов

Она је истакла да је Србија одличан пример вакцинације, али да је важно да се и у земљама региона паралелно одвија тај процес како би се прекинуло преношење вируса преко граница.

"Циљ Ковакса је да дистрибуира вакцине и да покрије 20 одсто популације у свим земљама света и прва испорука треба да буде до краја првог квартала ове године и да покрије три процента популације", рекла је Костадинова за РТС и објаснила да су то здравствени и социјални радници и сви они који су на првој линији и пружају услуге грађанима.

Како каже, првенствено је циљ да се обезбеди једнака и равноправна дистрибуција вакцина свим земљама света.

Фото: М. Анђела

"Све ученице у Коваксу, тренутно 190 земаља у целом свету, требало би да имају равноправан приступ две милијарде доза до краја ове године", указала је Костадинова.

Навела је да је до сада Ковакс програм испоручио 33 милиона доза у 74 земље.

На питање да ли се касни са испоруком вакцина из Ковакс програма, Костадинова је објаснила да је од оснивања програма 2020. године постављен циљ да се почне са дистрибуцијом вакцина до краја првог квартала 2021. године.

"Тако да је прва испорука за Србију била планирана за крај марта и почетак априла, па је јуче, 2. априла, стигла та прва доза вакцина за Србију. Крајем фебруара Ковакс је био испред плана и почео је испоруку вакцина 24. фебруара када је прва земља добила вакцине", каже Костадинова.

Сада ће, истиче, Ковакс испоручити вакцине свим земљама у региону

"Морамо бити свесни да постоји велика потражња за вакцинама на глобалном тржишту, тако да неће сви моћи да буду вакцинисани у исто време", додала је Костадинова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)