ДВЕ ЖЕНЕ ХИТНО ПОРОЂЕНЕ ЦАРСКИМ РЕЗОМ: Драма у болници "Драгиша Мишовић", мајке прикључене на респиратор

Novosti online

02. 04. 2021. у 12:48

ЗАРАЖЕНЕ труднице Д. Т. (29) и Ј. А. (33) због тешког стања прикључене су на респиратор и хитно порођене царским резом у КБЦ "Драгиша Мишовић"!

ДВЕ ЖЕНЕ ХИТНО ПОРОЂЕНЕ ЦАРСКИМ РЕЗОМ: Драма у болници Драгиша Мишовић, мајке прикључене на респиратор

Фото: Д. Миловановић

Млађа жена порођена је у деветом, а старија у осмом месецу трудноће. Њихово стање је веома критично и лекари ове установе сада се свим силама боре за њихов живот.

На срећу, обе бебе су стабилно и тренутно се налазе на Институту за неонатологију.

Све тежа стања

Сумња се да је заражавање мутант короном изазвало тешку клиничку слику обе пацијенткиње. И у осталим ковид болницама све је више тешких пацијената. У Батајници је примљена девојка од 22 године којој је корона изазвала инфаркт, док је здрава девојка од 31 године интубирана због тешке клиничке слике.

Лекари апелују и буквално моле грађане, пре свега млађе људе, да се вакцинишу и заштите и себе и друге. Јер, упркос мутирању вируса, кажу они, вакцине које су доступне дају заштиту и ублажавају све последице.

Епидемиолог Радмило Петровић каже да су труднице посебно осетљива категорија и упозорава да вирус корона за њих може бити веома опасан.

- Није искључено да је неки од нових мутираних сојева коронавируса, попут индијског, чешког или јужноафричког, стигао и у Србију, само још увек није изолован у нашим лабораторијама. Вероватно су ови млади људи "запатили" опасну мутацију, када имају тако тешке клиничке слике. Јасно је да су они сада први на удару вируса, највише због тога што су вакцинисане већином старије особе - напомиње он и додаје:

- Мутирани вируси много су опаснији, дају теже клиничке слике и лакше се шире. Најгоре од свега је то што не знамо много о њима. Улазе у све органе и сва ткива у организму, нађу најслабију тачку и ту ударају! То су најчешће плућа, срце и црева. Праве тромбове који изазивају инфаркте и мождане ударе.

Начелник радиологије др Ђорђе Лалошевић упозорио је да се у КБЦ "Др Драгиша Мишовић" потврђује да је клиничка слика пацијената сада много тежа и много брже долази до компликација.

- Да ли је то британски или јужноафрички сој, ја не могу да кажем. Али дефинитивно су клиничка слика и снимци које добијамо скенером знатно тежи. У овом тренутку налази се 265 пацијената, међу којима је чак 25 деце. У интензивним негама су 72 пацијента, од којих је 15 интубирано - објашњава др Лалошевић и наглашава:

- Лекару се треба јавити одмах на почетку оболевања. Сада постоје антивирусни лекови који се дају одређеног дана у зависности од клиничке слике који апсолутно пуно помажу пацијентима. Значи, ако ми закаснимо један-два дана, то онда, нажалост, може да се заврши трагично.

На удару млади

Директорка ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић напомиње да је међу пацијентима све више младих и да ово деловање вируса сада изазива много теже клиничке слике.

- Најмлађи пацијент је девојка 1989. годиште која је интубирана пре три дана и боримо се за њен живот. Други момак, 1999. годиште, на срећу, успешно се опоравио и пребачен је у јединицу полуинтензивне неге. Остала доминантна годишта пацијената хоспитализованих у ковид болници у Батајници су 1979, 1982, 1985.... То показује само да се граница пацијената који развијају тешке клиничке слике померила на младе - упозорила је др Аџић.

(Информер)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)