ДА ЛИ ЋЕМО ПРИМАТИ ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Ђерлек разрешио дилеме - ево од чега зависи одлука

Novosti online

02. 04. 2021. у 11:58

КИНЕСКА компанија Синофарм најавила је 28. марта да ће испитати резултате треће фазе клиничког испитивања у иностранству како би одлучила да ли њихова вакцина треба да има трећу дозу.

ДА ЛИ ЋЕМО ПРИМАТИ ТРЕЋУ ДОЗУ ВАКЦИНЕ? Ђерлек разрешио дилеме - ево од чега зависи одлука

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Србија прати истраживања свих произвођача вакцина у вези са евентуалном применом треће дозе против вируса корона и тек након тога донеће одлуку за своју земљу, каже државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је то рекао за Радио слободна Европа, на питање да ли ће Србија, попут Уједињених Арапских Емирата, препоручити неким грађанима да приме и такозвани други буст (боост), односно трећу дозу кинеске вакцине Синофарм ради јачег имуног одговора.

Ђерлек каже да, поред истраживања које раде саме фармацеутске куће, Србија истовремено ради своју анализу ефикасности вакцина у државном Институту за примену нуклеарне енергије, и то у посебним старосним категоријама.

– Посебно обраћамо пажњу код пацијената 70 (година) плус и то мушког пола тако да ћемо коначну одлуку донети после опсежног истраживања да ли ће то бити трећа доза, да ли ће уопште имати потребе за трећом дозом или ће то бити нека друга вакцина код особа које нису показале завидан ниво антитела, рекао је Ђерлек.

Он је навео да се чека одлука струке која ће на крају изаћи са својим мишљењем шта радити, не само за Синофарм.

– У овом тренутку могу са сигурношћу да кажем, од 1.412.000 људи који су примили прву дозу и милион ревакцинисаних, да је огроман број одлично одреаговао и да има људи које смо ми испитивали са задовољавајућим бројем антитела, навео је Ђерлек.

Кинеска компанија Синофарм најавила је 28. марта да ће испитати резултате треће фазе клиничког испитивања у иностранству како би одлучила да ли њихова вакцина треба да има трећу дозу.

(Ало)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)