ОВО СУ ОПЦИЈЕ ЗА РАД КАФИЋА: Кризни штаб данас расправља о попуштању мера, ево од чега зависи одлука

Novosti online

02. 04. 2021. у 11:47

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић најавила је да ће бити разматрано потенцијално попуштање мера, будући да се види стагнација у броју новозаражених.

ОВО СУ ОПЦИЈЕ ЗА РАД КАФИЋА: Кризни штаб данас расправља о попуштању мера, ево од чега зависи одлука

Фото Танјуг

Према незваничним информацијама, тренутне опције су отварање кафића са скраћеним радним временом, отварање само башти кафића уз строге контроле или да ситуација остане непромењена до средине следеће недеље.

Поједини чланови Кризног штаба сматрају да се кафићи или баште уз мере контроле могу отворити и тврде да у Кризном штабу постоји воља за то.

- Говори се о дистанци, броју људи за столом, маскама које морају да се носе готово све време, ограниченом броју гостију... Ипак, ништа није дефинитивно решење и надам се да ће га бити на данашњој седници - кажу из Кризног штаба.

Потребно је постићи договор како би уопште поштовање мера било контролисано.

- Хоће ли бити довољно инспектора који ће свакодневно шетати и контролисати број људи у баштама или ће то бити на другачији начин, то је питање. Неки се залажу за папрене казне ако се прописана мера у објекту или башти прекрши, да казне буду исте као и када се праве корона журке. Ако тај договор данас успе, отвориће се баште. Друга варијанта је неко скраћено радно време кафића, до 14 часова - кажу из Кризног штаба.

Подсећају да није мали број оних из Штаба који сматрају да никако није тренутак за отварање кафића, јер су бројке и даље високе.

- Они разумеју привреду, али сматрају да је гужва у болницама и даље превелика и да је отварање кафића сада недопустиво. Сматрају да нема гаранције да ће се мере поштовати да ће на крају опет доћи до повећања броја заражених и штете да све - кажу незванично из Штаба.Како је јуче навео извор, у овом тренутку лекари избегавају да преузму на себе

одговорност отварања кафића, јер сматра то ризичним.

- Ако се закључи да би баште под контролисаним условима биле мањи ризик за заразу него да све буде затворено и да се људи скупљају код куће, тако ће и бити. Али, према овоме што сада видимо, тешко да ће то бити случај - речено је јуче из Штаба.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

Да подсетимо, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса Бранислав Тиодоровић рекао је да су ковид болнице "затрпане" пацијентима и да није време за попуштање мера, оценивши да не може ништа да се мења док ситуација не почне да се смирује.

Како је још навео, размишља се о отварању башти кафића, где би важила посебна правила, на пример да по особи треба да се одвоји девет квадратних метара. Тиодоровић је оценио и да Кризном штабу за борбу против короне "недостају комуниколог, психолог, социлог".

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)