ДУПЛИ МУТАНТ ЗАОБИЛАЗИ ИМУНИТЕТ: Стручњаци о потенцијалној опасности од вируса који је откривен у Индији и могао би да се прошири планетом

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

01. 04. 2021. у 10:00

ДУПЛИ мутант вируса корона, који је откривен у Индији, и прети да се као и изворни SARS-CoV-2 или његови измењени сојеви - британски, јужноафрички, бразилски и остали, прошири на читав свет, могао би да заобиђе и природни, и имунитет стечен вакцинацијом.

ДУПЛИ МУТАНТ ЗАОБИЛАЗИ ИМУНИТЕТ: Стручњаци о потенцијалној опасности од вируса који је откривен у Индији и могао би да се прошири планетом

Илустрација / Фото Depositphotos

Тај могући нови планетарни црни сценарио научници тек рашчлањују покушавајући да процене колико је заиста реалан, али свакако у атмосфери забринутости због могућих поновних инфекција и код људи за које се мислило да су, природном инфекцијом или вакцином, бар за неко време заштићени.

Двострука мутација, као код вируса откривеног у Индији, дешава се када се две већ мутиране варијанте вируса споје и формирају трећу. Она која је пријављена у Индији комбинација је варијанти Е484К и L452R. Тамошњи научници објаснили су да је варијанта L452R први пут пронађена у САД, док је варијанта Е484К аутохтона.

Такве двоструке мутације обично повећавају заразност и могу лакше да избегну имунитет, па су стручњаци забринути да би двострука мутација могла да омогући вирусу да "побегне из имунолошког система тела", и да буде отпорнији на антитела.

- Све вакцине које сада имамо биће ефикасне и на мале мутације вируса, колико-толико, али бојим се да ће мутација на мутацију заобићи њихов ефекат - каже за "Новости" вирусолог Ана Глигић. - Сада нам се, теоретски, чини охрабрујуће и размишљање да ће постојеће антиковид вакцине против дуплог мутанта бити ефикасне 50 одсто, али заправо не знамо да ли ће бити тако.

Промене вируса нису неочекиване и резултат су борбе вируса да опстане, али и даље не знамо ни како је вирус настао. Др Ана Глигић објашњава да је много опасније ако је у природи извршена рекомбинација и ако је преко човека ушао у хуману популацију, него ако је са неке животиње прешао на човека.

- Ако до промене мутираног вируса дође током преношења са човека на човека, онда је и опасност од таквог вируса већа - објашњава др Глигић. - Ако се то десило у Индији: да је на вирусу мутанту поново дошло до мутације, онда се те две мутације акумулирају и такав вирус је сигурно значајно опаснији за човека. Борба за опстанак вирус мења тако да може да опстане ту где јесте, а човек није његов супстрат и вирус ће сигурно изгубити утицај на човека, али за то је потребно времена, колико - још не знамо.

Марија Гњатовић, научни сарадник у Институту за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), каже да смо до сада видели да вирус константно мутира, што је у његовој природи, и што је више заражених, већа је шанса да се промене догоде.

- Најопаснији су бразилски, јужноафрички и британски сој где су се десиле промене у спајк протеину, на местима која су важна за заражавање ћелија. Све варијанте се брже шире - каже др Гњатовић. - Када је реч о индијском соју који се назива и дупли мутант, у њему су се десиле две значајне промене, али ништа страшније од оног што већ видимо.

Једна мутација у дуплом мутанту карактеристична је за бразилски, друга за калифорнијски сој, а др Гњатовић каже да су се обе промене десиле у једној варијанти.

- То може да утиче на брзину ширења, али и да је успори, треба времена да се види како заиста утиче - објаснила је Гњатовићева. - Више забрињава могућност да такав сој буде отпоран на антитела која постоје после болести или вакцине. Још се не зна колико вакцина штити од нових сојева, али показало се да већину штити од британског соја, а мало лошије од јужноафричког.

НАДА ДА НИЈЕ СМРТОНОСНИЈИ

МАДА се о дуплом мутанту још не зна много, научници кажу да ће реинфекције бити врло благе у поређењу са примарним инфекцијама код људи који су имали антитела. Ипак, ако вирус може да користи реинфекције за ширење, то човечанство успорава да постигне колективни имунитет. Стручаци из Индије, који претпостављају да је пораст инфекција у овој земљи управо последица циркулације дуплог мутанта, надају се да ова нова варијанта короне неће бити смртоноснија или преносивија од изворног облика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)