ЈЕДНА ГРУПА ДЕЦЕ ЈЕ НАЈУГРОЖЕНИЈА: Докторка Оливера изнела забрињавајуће податке

Novosti online

30. 03. 2021. у 09:37

НАЧЕЛНИЦА Дечије клинике Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" докторка Оливера Остојић каже за РТС да тренутно имају 25 деце и 17 пратилаца - њихових мајки које су, такође, ковид позитивне. Она је навела да је за викенд био већи број пријема.

ЈЕДНА ГРУПА ДЕЦЕ ЈЕ НАЈУГРОЖЕНИЈА: Докторка Оливера изнела забрињавајуће податке

Foto: Printskrin

- У току ноћи није било пријема, али викенд је био са нешто већим бројем пријема него што смо очекивали, тако да ова недеља креће са повећаним бројем пацијената, већим него што смо имали у претходним недељама - наводи докторка Остојић.

Каже да се клиничка слика мења и да су у питању нешто озбиљније обостране упале плућа код старије деце.

- Имамо и мању децу са високим температурама. Питање је да ли је то само корона инфекција или неки од ових сезонских респираторних вируса -  истиче докторка Остојић.

Наводи да је 50 одсто деце из Београда, а 50 одсто из унутрашњости.

- Приметили смо у последњих пар месеци да су тинејџери који су гојазни најкритичнија категорија ковид пацијената што се тиче дечије популације -  наглашава докторка Остојић.

Каже да они већ долазе са израженом клиничком сликом и потврђеном упалом плућа.

- Такви пацијенти имају потребу за кисеоничном терапијом која траје пар дана и имају потребу за терапијом којом лечимо и одрасле ковид пацијенте. Они добро реагују на терапију и одлазе кући брже у односу на одрасле пацијенте - објашњава докторка Остојић.

Каже и да је и последње две до три недеље скоро дуплиран број амбулантних прегледа.

- Притисак још увек није превелик, али могу да кажем да је овај талас показао да је много више деце заражено него у прошлим таласима - истиче докторка Остојић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)