СВЕ О КОВИД ПАСОШИМА: Важиће на територији ЕУ али и шире, ево шта садрже и за шта ће се користити

Novosti online

29. 03. 2021. у 20:30

Владе широм света окрећу се такозваним “ковид-пасошима” као безбедном начину за поново покрену међународна путовања или фирме и бизнисе који захтевају контакт с људима или велика окупљања. Имајући у виду неизвесност која постоји око ефикасности или дуготрајности доза – посебно због појаве нових сојева корона вируса и спора око вакцина “АстраЗенеке” – употреба вакцинашког статуса као друштвене карте за излазак из “затвора” је, како кажу медицински стручњаци, скок у непознато.

СВЕ О КОВИД ПАСОШИМА: Важиће на територији ЕУ али и шире, ево шта садрже и за шта ће се користити

Фото АП

Нема много места која илуструју поменуте тензије тако јасно као Европска унија, која заостаје у вакцинашкој кампањи чак и за Сједињеним Америчким Државама и у којој је слободно кретање људи осовина постојања.

Тај концепт је наишао на нову препреку током пандемије, јер су чланице ЕУ затвориле своје границе први пут од Другог светског рата. Одлука о увођењу ковид пасоша донета је крајем фебруара на самиту европских лидера, а Европска комисија је раније овог месеца предложила “дигитални зелени сертификат” који ће се издавати онима који се опораве од ковида, који су недавно добили негативан тест, или су вакцинисани вакцином одобреном од стране Европске медицинске агенције (ЕМА).

За сада су то четири њих – “Фајзер/Бајонтек”, “Модерна”, “АстраЗенека” и “Џонсон & Џонсон”.

Имплементација у јуну

Тијери Бретон, европски комесар задужен за вакцине, открио је у недељу како ће изгледати први европски “здравствени пасош” и најавио да ће бити доступан од 15. јуна. У међувремену је у понедељак објављено да су чланови Европског парламента одлучили да убрзају процес издавања дигиталних зелених сертификата, како би били ту на време за летњу сезону и омогућили безбедно и неограничено кретање током пандемије, пренео је Сцхенгенвисаинфо.цом.

- Нови здравствени сертификат требало би да буде доступан за два-три месеца и у дигиталном и у папирном формату – рекао је Бретон радију РТЛ.

Он је истакао да је имплементација документа планирана за јун, што би омогућило да се наставе путовања широм Европе. Портал Тхелоцал.цом указује да је ово подржано убрзањем дистрибуције вакцина и да се очекује да ЕУ испоручи 420 милиона доза до средине јуна.

Шта тачно садржи ковид-пасош?

Европљани су у недељу први пут могли да виде нови документ који ће бити доступан широм ЕУ, валидиран од стране 27 чланица блока.

Како је навела Европска комисија на свом сајту, дигитални зелени сертификат ће покрити три врсте сертификата – потврду о вакцинацији, потврда о тесту (НААТ/РТ-ПЦР или брзи антигенски тест) и потврде за особе које су прележале ковид.

Сертификати ће се издавати у дигиталној форми или физичкој, на папиру. Обе верзије имаће QР код који садржи неопходне, кључне информације као и дигитални потпис како би се осигурало да је сертификат аутентичан.

У дигиталној верзији пасоша биће садржани следећи подаци: QР код, држава порекла и подаци о (не)вакцинисању.

Папирна верзија ће садржати личне детаље попут имена и презимена, датума рођења и број пасоша који је оверен QР кодом, са детаљима да ли сте вакцинисани и да ли сте били носилац заразе. Од оних који нису ни вакцинисани нити су прележали ковид тражиће се ПЦР тест, чији ће статус ту моћи да се види.

Лични подаци и безбедност

ЕК је навела да ће се умрежити и подржати чланице да развију софтвер који власти могу користити да потврде све дигиталне потписе на сертификатима широм ЕУ. Лични подаци носиоца сертификата неће пролазити ту мрежу нити ће их задржавати државе чланице. Сертификати ће бити доступни бесплатно на званичном језику или језицима чланице која их издаје.

Документ ће садржати само суштинске, ограничене личне податке, попут имена и презимена, датума рођења, датума издавања сертификата, релеватне информације о вакцини/тесту/опоравку и јединствени код сертификата. Ови подаци се, истиче ЕК, могу проверити само ради потврде и верификације аутентичности и валидности сертификата.

Валидан у ЕУ и још неким земљама

Дигитални зелени сертификат биће валидан у свим чланицама ЕУ и отворен за Исланд, Лихтенштајн, Норвешку и Швајцарску. Документ је намењен издавању грађанима ЕУ и њиховим породицама, без обзира на националност, како је истакла ЕК.

Такође се треба издати и недржављанима ЕУ који ту бораве и посетиоцима који имају право да отпутују у друге државе чланице.

Наводи се да сви путници са дигиталним зеленим сертификатом треба да имају иста права тамо где државе чланице прихватају доказ о вакцинацији како би се олакшале рестрикције, попут карантина, и да ће се од њих захтевати да прихвате, под истим условима, сертификате издате у систему дигиталних зелених сертификата. Ова обавеза ће бити ограничена само на вакцине које је одобрила ЕМА, али чланице могу да одобре додатне вакцине по сопственом нахођењу.

Иако је ЕМА одобрила само четири вакцине за издавање сертификата, правила ЕУ омогућавају појединачним чланицама да саме одобре оне које желе, сходно својој потреби. Неке источноевропске земље, попут Мађарске, су то већ урадиле.

ЕК је истакла да уколико нека држава чланица и даље захтева од носиоца сертификата да иде у карантин или да се тестира, она мора обавестити Комисију и све друге чланице и објаснити разлоге такве мере.

На сајту Комисије такође се наводи да је издавање сертификата привремена мера, која ће бити обустављена једном кад Светска здравствена организација (СЗО) прогласи крај међународне здравствене кризе у вези ковида-19.

Руске и кинеске вакцине

Иако ће пасоши важити само за вакцине које је одобрила ЕМА - “Фајзер/Бајонтек”, “Модерна”, “АстраЗенека” и “Џонсон & Џонсон” – што се тиче кинеских и руских вакцина “Спутњик В” је у процесу одобравања код европског регулаторног медицинског тела, док “Синофарм” није још стигао дотле.

Ко не буде имао доказ о вакцинацији, мораће да има податке о негативном резултату ПЦР теста приликом уласка у одређену земљу, па чак и оде у карантин уколико та земља то тражи, или доказ о постојању антитела у случају да је болест прележана.

Бретон је рекао да постоји могућност да европски документ, иако није обавезан, буде препоручен за путовање авионом, учешће на неком важном догађају или за улазак на неко јавно место.

- У недостатку тог документа биће неопходан негативан тест на корона вирус – истакао је он.

Бретон је изразио наду да ће Европа са убрзањем испорука вакцина угледати “светлост на крају тунела”, упркос трећем таласу пандемије који хара континентом.

Дискриминација

ЕК је на свом сајту истакла да би сви људи – вакцинисани или не – требало да имају корист од серитификата кад путују кроз ЕУ. Да би се спречила дискриминација невакцинисаних ЕК је раније предложила стварање не само интерних сертификата већ сертификата за тест на ковид и за оне који су прележали болест.

Неки чланови Европског парламента изразили су забринутост због невакцинисаних појединаца, наводећи да би они могли бити суочени са дискриминацијом. Они су указали на потребу да обезбеде највише стандарде заштите података.

Председник Комитета за грађанске слободе Хуан Фернандо Лопес Агилар рекао је да су ЕУ потребни дигитални зелени сертификати како би обновила туризам у Шенген зони и изборила се са пандемијом.

- Сертификат не може бити предуслов слободног кретања јер је то основно право у Европској унији и не може водити ка дискриминацији против оних појединаца који га немају. Подаци грађана морају бити безбедни и само они неопходни треба да се уврсте у сертификат – истакао је Агилар.

Српски сертификат

Одлука о ковид пасошима са четири вакцине подигла је буру у Србији, јер се на ковид-пасошу ЕУ не налазе две најчешће вакцине код нас - руски “Спутњик В” и кинески “Синофарм”. Ниједна од две поменуте вакцине није још одобрена у ЕУ. Иако могућност да се нађу у европском пасошу постоји, уколико се то не догоди српски држављани ће на располагању имати другу опцију путовања – негативан ПЦР тест и карантин где је тражен.

Док Србија припрема документ за који је министарка трговине Татјана Матић раније рекла да је “друга исправа” у односу на европски сертификат, у понедељак су из Брисела поручили да ће и грађани трећих земаља - укључујући нашу - имати начина да добију дигитални зелени сертификат како би им се олакшало кретање у ЕУ током пандемије.

- Тренутно су сва неесенцијална путовања у ЕУ привремено забрањена за већину грађане трећих земља. Они који могу тренутно да путују моћи ће и да добију зелени дигитални сертификат тако што ће га затражити од земље чланице у коју путују, достављајући доказе о вакцинацији. Земље чланице морају да процене доказ и издају дигитални сертификат - објаснио је портпарол ЕК Кристијан Виганд.

Постоји и друга опција, по којој ће грађанима трећих земља моћи да се признају сертификати о вакцинацији које издаје њихова држава, али за је то потребно да дође до усклађивања система издавања сертификата са захтевима ЕУ.

- Тиме ће се практично сертификати трећих земља признавати у ЕУ на исти начин као и дигитални зелени сертификати издати у ЕУ - казао је Виганд, пренео је Танјуг.

Ипак, чини се да ће многе државе саме одлучивати о томе ко и како сме да уђе на њихову територију. Тако је Грчка постигла договор са Србијом према којем сваки српски држављанин са доказом о вакцинацији, било којим цепивом, или ПЦР тестом може тамо да путује.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)