КОВИД ПАСОШИ И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ? Ево шта о томе кажу из Брисела

Танјуг

29. 03. 2021. у 14:58

ЕУ планира да од јуна почне са применом дигиталних зелених сертификата или ковид пасоша, који би требало да садрже информације о вакцинацији, негативном ПЦР тесту или присуству антитела, у циљу релакасације путовања унутар ЕУ.

КОВИД ПАСОШИ И ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ? Ево шта о томе кажу из Брисела

Фото АП

У Бриселу наглашавају да ће и грађани трећих земља, укључујући и Србију, имати начина да добију овај докумет, којим би требало да се олакша слободно кретање унутра ЕУ у току пандемије.

- Тренутно су сва неесенцијална путовања у ЕУ привремено забрањена за већину грађане трећих земља. Они који могу тренутно да путују моћи ће и да добију зелени дигитални сертификат тако што ће га затражити од земље чланице у коју путују, достављајући доказе о вакцинацији. Земље чланице морају да процене доказ и издају дигитални сертификат - објаснио је портпарол Европске комисије Кристијан Виганд.

Он наглашава да ће ускоро постојати и "друга опција", по којој ће грађанима трећих земља моћи да се признају сертификати о вакцинацији које издаје њихова држава, али да је за то потребно да дође до усклађаивања система издавања сертификата са захтевима ЕУ.

- Тиме ће се практично сертификати трећих земља признавати у ЕУ на исти начин као и дигитални зелени сертификати издати у ЕУ - казао је Виганд.

Када је реч о признавању вакцина, у ЕК наглашавају да ће се унутар ЕУ издавати дигитални сертификати "за све примљене вакцине против Ковид-19 без обзира да ли су одборене од стране Европске агенције за лекове или их је одбрила само земља чланица на националним нивоу".

- Када је у питању признавање вакцина, како би се избегле рестрикције на путовања, мере карантина или тестирања, земље чланица ће бити у обавези да прихвате сертификате који се односе на вакцине признате од стране ЕМА, а да саме одлуче да ли ће прихватити и друге вакцине - објашњавају у Европској комисији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)