СУДСКИ ЕПИЛОГ ДАЛЕКО, СВЕ ВИДЉИВИЈИ У ТЕАТРУ! "Случај Лечић" отворио многа питања и поделио јавност у нашој земљи

В. В. С. - Д. Б. М.

28. 03. 2021. у 09:32

ПОЛИГРАФ није доказно средсто на суду, али то што је глумац Бранислав Лечић прошао ову проверу може да наговештава да су његове тврдње тачне. Сада имамо изјаву глумице Данијеле Штајнфелд у којој је оптужила Лечића за силовање и његову у којој негира да је било насиља и сексуалног злостављања.

СУДСКИ ЕПИЛОГ ДАЛЕКО, СВЕ ВИДЉИВИЈИ У ТЕАТРУ! Случај Лечић отворио многа питања и поделио јавност у нашој земљи

Фото Архива

Снимак њиховог разговора који је Данијела доставила тужилаштву не може бити доказ, јер је конфузан, слабо се може разјаснити о чему се ту дискутовало, само се чује Лечић како говори да он никада не би некога понизио у некаквом односу.

Овако адвокат Веселин Церовић, за "Новости", објашњава шта може од до сада понуђеног да буде коришћено као доказ на суду у даљем поступку "случаја Лечић" којег је Данијела Штајнфелд оптужила за силовање.

Познати глумац је пре два дана био у полицији, где је више од седам сати давао исказ у својству грађанина, али се, на сопствени захтев, подвргао и полиграфу.

После саслушања Лечића, Штајнфелдова се није званично оглашавала, али је сваки "пост" на ком је тагована и у којем јој се пружа подршка објавила на свом инстаграм-профилу. Данијела, која је врло активна на друштвеним мрежама, у суботу је замолила све да обрате пажњу на објаву Нине Зиндовић, тако што је оставила стикер са скупљеним рукама за молитву:

"Извините, драге наше, Данијела Штајнфелд ништа не мора и ништа не треба. Данијела Штајнфелд преживела је једно од најтрауматичнијих и најстрашнијих женских искустава и за разлику од велике већине жртава, усудила се да јавно проговори о својој трауми. Јер, знате и саме, страх да ћемо бити напаствоване и силоване није један од највећих страхова, него апсолутно највећи женски страх. Са њим одрастамо, због њега пазимо куда и када идемо, са ким разговарамо, а да тога више нисмо ни свесне, контролише огроман део наше свакодневице.

ЧИЊЕНИЦЕ, ИЗ ЧАСА У ЧАС

* ПРОШЛОГ лета, глумица Данијела Штајнфелд обзнанила је да је и она била жртва силовања и да ју је напаствовао "један моћник из филмске индустрије". То је испричала у свом документарном филму "Зацели ме", који је посвећен жртвама сексуалног злостављања.

* ПОЧЕТКОМ септембра прошле године, нашла се у Вишем тужилаштву у Београду, које ју је позвало на саслушање. Она је тамо испричала шта јој се догодило, али није хтела да открије идентитет злостављача, наводећи да га се боји, као и да је у страху за безбедност своје породице.

* ШЕСТ месеци касније, тачније 22. марта, медији су објавили да је Штајнфелдова неколико дана раније била у полицији и да је у присуству заменика тужиоца открила да је мушкарац који ју је силовао Бранислав Лечић. Доставила је медицинску документацију у којој се наводи да је лечена од траума, као и аудио-снимак разговора који је, како тврди, 2016. године водила са Лечићем, а на тему онога што се догодило.

* ЛЕЧИЋ је 26. марта позван на информативни разговор у полицију, где је тврдио да све оно што је испричала Штајнфелдова није тачно.

Некима од нас догоди се, ето, да се тај најгори страх оствари. И онда са њим треба живети. За неке је сам чин изласка у јавност део процеса исцељења трауме."

Иначе, овај случај отворио је многа питања, чије се крајње исходиште још не назире ни у суду, али је све видљивије у - театру. Kада је о колегама и еснафу реч, Лечић се нашао у до сада невиђеној ситуацији: с једне стране, ретки су они који се усуђују да јавно стану у његову "претпоставку невиности", а с друге, бројнији су они (не само на друштвеним мрежама) већ и у конкретним потезима - глумци.

Прва се јавно огласила Мирјана Карановић поручујући да више неће играти у представи "Маму му ј.... ко је први почео" ако у подели остане Лечић, а онда су овај потез, на свој начин, подржали и у Београдском драмском позоришту. Мада се, бар у новије време, није забрањивала представа "Кад су цветале тикве" (као својевремено у ЈДП) "премијерно" је "забрањен" њен актер - Лечић у улози главног јунака. Истина, употребљен је еуфемизам "изузет из предстојећих играња, због актуелне ситуације", на захтев већег дела ансамбла. Иницијатива је дошла од млађег дела екипе и петицију је подржало 17 глумаца, док њих 14 није ставило свој параф. Иначе, у ансамблу је готово четрдесет учесника, па је мало вероватно да би се у овим епидемиолошким околностима и могла окупити компетна подела. Зато, остаје претпоставка да је ово био више "знаковит" гест него чин с конкретним поводом.

А на свим другим адресама, па и његовој доскорашњој матичној кући Југословенском драмском (Лечић је формално у пензији) - мук. Не оглашава се ни еснаф, Удружење драмских уметника Србије. По свему судећи, до даљег ће се сви правити "опосуми", мада се у интересу саме бранше могло за очекивати да неко изговори оно фамозно, "дајте да сачекамо шта ће рећи званична истрага"...

И још један преседан у нашој медијској пракси: први пут су у изношењу недвосмислених ставова и "пресуда" биле брже колеге - глумци од таблоида. Нажалост, што би својевремено рекао Тито, "некоме ће се те тиквице олупати о главу". Јер, када једном овакав манир уђе у праксу, тешко да ће се и убудуће, у било ком случају, чекати једина коначна и меродавна реч - реч закона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)