РУСКА ВАКЦИНА СПРЕЧАВА КОРОНУ: Ретки случајеви ковид-19 код вакцинисаних Спутњиком В

Танјуг

26. 03. 2021. у 15:50

СЛУЧАЈЕВИ заразе корона вирусом након вакцинације руском вакцином Спутњик Ве врло су ретки, известила је данас руска новинска агенција Тасс позивајући се на изјаве научника који стоје иза те вакцине.

РУСКА ВАКЦИНА СПРЕЧАВА КОРОНУ: Ретки случајеви ковид-19 код вакцинисаних Спутњиком В

Фото Н. Карлић

"У процесу мониторинга након вакцинације идентификујемо ретке случајеве инфекција корона вирусом међу људима који су вакцинисани само једном дозом и изоловане случајеве међу онима вакцинисаним са обе дозе, код којих још увек прошао период од 21 дан од стварања имунитета", изјавио је шеф руског Истраживачког центра за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" Александар Гинзбург.

Према његовим речима, једна особа се сматра вакцинисаном и заштићеном против ковида-19 тек пошто прођу три недеље од добијања друге дозе вакцине.

"Наше истраживање показује да се имунитет брже формира међу младима, док код старијих, посебно оних преко 60 година, може потрајати и дуже", навео је истраживач.

Позвао је све вакцинисане против ковида-19 да се придржавају индивидуалних заштитних мера и да наставе да носе маске, перу руке, одржавају социјалну дистанцу, посебно у периоду између прве и друге доза и у року од три недеље након добијања друге дозе.

"То ће помоћи телу да формира стабилну заштиту од вируса, која досеже готово 92 одсто. То је посебно важно за људе старије од 60 година, јер су они, као што видимо у пракси, у опасности да имају озбиљне симптоме болести и компликације", закључио је Гинзбург.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)