ПРЕМИНУО ПОЛ ПОЛАНСКИ: Американац извештавао са Космета, Албанци покушавали да га отму - овако је причао о рату

Ј. ЋОСИН

26. 03. 2021. у 10:19

ПИСАЦ, новинар, песник, Пол Полански , који је писао књигу о бомбардовању Ниша и касетним бомбама, преминуо је данас после тешке и кратке болести, сазнају "Новости".

ПРЕМИНУО ПОЛ ПОЛАНСКИ: Американац извештавао са Космета, Албанци покушавали да га отму - овако је причао о рату

Фото: Ј. Ћосин

Полански је сведочио о дешавањима на Космету од 1999. године.

Последна жеља била му је да своје књиге поклони нишким библиотекама.

У исповести за "Новости" у августу 2020. године рекао је да је на Косово и Метохију дошао у јуну 1999. заједно са НАТО трупама.

- И као Американац који се о Косову информисао из америчких медија, био сам проалбански оријентисан - рекао је.

- Као и већина нас који смо били тамо. Недуго потом, доживео сам да ми амерички војници прилазе са сузама у очима говорећи: "Подржали смо погрешну страну!" Могао сам то чути скоро свакодневно...

Неколико покушаја отмице

ТО што је током рата на КиМ заступао другу страну умало да га кошта живота.

- Албанци су покушали да ме киднапују неколико пута. На крају је то био и главни разлог зашто сам напустио Косово. Имао сам много проблема. УН ме није желео, моја амбасада такође. За њих сам био "персона нон грата" - каже Полански.

- Нисам политички оријентисан, али сам сведок тих догађаја. Писао сам о одбијању Кфора да заштити мањине. Касније сам био сведок погрома у пролеће 2004, када су све енклаве биле нападнуте од стране Албанаца. Био сам присутан када су Албанци довезли цистерну са горивом, полили болницу у Косову Пољу и запалили је да изгори до темеља. Доктори и медицинско особље које је било унутра, бежали су напоље кроз споредне излазе док сам ја стајао са полицијским снагама УН које су одбијале да интервенишу - и даље са неверицом говори овај амерички писац - причао је Полански.

Пореклом из Ајове, већи део живота је провео у Европи, проучавајући кретање и миграције ромског становништва. Пред сам крај бомбардовања Југославије дошао је на Косово, где је, на захтев УН, требало да волонтира у ромском избегличком кампу.

- Тамо сам провео три месеца као једини припадник неромске популације. Помагао сам им, штитећи их од Албанаца који су увек претили да ће напасти камп. Када су сазнали да амерички држављанин живи са њима, одустали су. Обилазио сам и остала места на Косову, селио се од једног до другог - рекао је тада Пол.

Живот је наставио у Нишу, јер га је 2004. позвала јеврејска организација ЈWЦ из Париза. Они су чули за јеврејско гробље у Нишу, једно од најстаријих на Балкану, са натписима на споменицима које нико није умео да протумачи, а које је требало очистити.

- Након чишћења гробља, накратко сам се вратио на Косово јер сам открио да су кампови које је поставио УНХЦР за ромску популацију били на земљи загађеном оловом из рудника Трепча. Светска здравствена организација је урадила анализу крви ромске деце из тих кампова и открила до тада, у медицинској литератури, незабележену, рекордно високу концентрацију олова у крви. Рекли су да ће свако дете које се буде родило у том кампу имати трајно оштећење мозга. Наредне две године провео сам убеђујући УН да пресели људе из тих кампова на нека безбеднија места. Објавио сам чланке у "Њујорк хералд трибјуну", као и књигу у којој сам напао челнике УН и добротворних организација које су дозволиле да се ово догоди. Више од 100 Рома је преминуло током те две године док сам ја покушавао да преместим људе одатле.

После мисије на КиМ вратио се у Ниш, где је 2006. купио кућу. Причао је да је у Кнез Селу, надомак Ниша, пронашао свој мир, а и да му је ваздух изузетно одговарао за његове бронхијалне проблем са којима се борио читавог живота.

Иако је на српском знао само по коју реч, дружио се са комшијама, које су му помагале и током ванредног стања због пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)