ДРМАТИЧАН АПЕЛ ДОКТОРА СТОЈАНОВИЋА: Код британског соја бржи развој клиничке слике и много тежи налази!

Novosti online

26. 03. 2021. у 10:02

ДИРЕКТОР Клиничко болничког центра "Земун", професор др Драгош Стојановић је навео да се повећава број новозаражених, али и пацијената којима је потребна хоспитализација.

ДРМАТИЧАН АПЕЛ ДОКТОРА СТОЈАНОВИЋА: Код британског соја бржи развој клиничке слике и много тежи налази!

Фото: Printscreen

- За помало, али се повећава. Та статистика је у овом тренутку за нас мало лакша с обзиром да су се у последњих неколико дана у ковид систем укључили поново КБЦ "Звездара" и КБЦ "Бежанијска коса". Поред болнице у Батајници која има највећи број пацијената, скоро 900 у овом тренутку, и Арене и КБЦ "Драгиша Мишовић", ту је и земунска болница - рекао је Стојановић.

Указао је да је синоћ око 21 час у пријемно-тријаном центру КБЦ "Земун" било негде око 100 људи, као и да је то више него претходних дана.

Навео је да у овом тренутку је у КБЦ "Земун" смештено 307 пацијената, од тога 55 на интензивним негама, 24 је интубирано, а 28 је на неком од неинвазивних видова вентилације.

- Ти пацијенти су претећи да могу да пређу са неинвазивних видова вентилације у интубирани статус - нагласио је Стојановић.

"Чак 80 одсто пацијената 1970. или 1980. годиште"

Истакао је да је у јануару око 14 одсто било присутно британског соја вируса, док је у фебруару тај проценат износио 58 одсто, а у марту 84 одсто.

На питање шта је примећено код тих пацијената, Стојановић каже да је код британског соја скоро дупло бржи развој клиничке слике и много су тежи налази.

- Ми смо управо анализирали у последњих 15 дана, негде око 80 одсто пацијената су 1970. или 1980. годиште, у трећем или четвртом дану развоја клиничке слике, са обостраним упалама плућа - рекао је Стојановић.

На питање да ли међу пацијентима има и оних који су вакцинисани, Стојановић каже да их имају.

- Пацијенти који дођу после прве или после друге дозе вакцине, па чак и после неког периода који је прошао су са много лакшим клиничким сликама и ми нисмо имали ниједан тако тежак налаз - навео је Стојановић.

"Није мали број читавих породица које леже по болницама"

Поручио је да већ годину дана апелују да је неопхподно ношење маски, држање дистанце и поштовање мера, као и вакцинација.

- Ја поново молим, помозите себи да бисмо ми могли да помогнемо вама и онима који су са вама. Није мали број читавих породица да леже по болницама - упозорио је Стојановић и додао да у овом тренутку у КБЦ Земун има њих пет.

Навео је да све болнице у овом тренутку имају слободних места.

- Импресивно је да видите на четири групе, како је Министарство здравља поделило и направило распоређивање пацијентана и праћење стања на терену, у сваком тренутку знамо где и у којој болници има слободних места, како се ко укључује, колико има места на интензивним негама и ко може према тежини клиничке слике и ситуацији у којој се налази пацијент да се распореди - објаснио је Стојановић и нагласио да се то на минутном нивоу прати.

На питање који су били највећи изазови за ових годину дана од како су у ковид систему, Стојановић каже да су у августу за 36 сати примили 226 паијената.

- То је био изазов који се тиче бројки, требало је пре тога испразнити болницу, припремити болницу за ковид режим рада и примити тих 226 пацијента - рекао је доктор.

Навео је да су за годину дана у пријемно-тријажном центру КБЦ "Земун" прегледали више од 22.000 пацијената, а на болничко лечење примили њих скоро 8.000.

"Неки здравствени раници не одлазе кућама, већ спавају у болници"

На питање чему их је ова пандемија научила, Стојановић каже много томе.

- Прво да смо усвојили све принципе који су адекватни за лечење, предвиђање стања и напредовање болести нас је научило да је непредвидиво, без обзира колико год се потрудили око сваког пацијента, колико год смо дали лекова, били у праћењу његовог респираторног статуса комликације су непредивидиве - рекао је он.

Навео је много захвалан медицинским радницима и особљу, јер није лако сваког јутра изнети 60 боца за кисеоник и истакао да неки здравствени раници не одлазе кућама, већ спавају у болници.

- Од почетка ковида ми смо одвојили једну реновирану зграду, која је планирана да буде отворена прошле године, међутим стигла нас је корона. Наши здравствени раници када заврше смену у току ноћи, то су углавном сестре и особље, да могу да преспавају ту, имају храну и тушеве да могу да се спреме као у својим кућним условима - навео је Стојановић и додао да се много њих одвојило од породица како их не би заразили.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)