БЕБА ЗАМЕЊЕНА У ПОРОДИЛИШТУ? Скандал у Народном фронту (ФОТО)

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

26. 03. 2021. у 08:02

СТЕФАН Живановић (27) пријавио је пре два дана МУП-у и нешто раније тужилаштву, сумње да му је беба замењена у породилишту.

БЕБА ЗАМЕЊЕНА У ПОРОДИЛИШТУ? Скандал у Народном фронту (ФОТО)

Фото Танјуг

То се, како каже, десило у јуну 2016, када се његова супруга Бојана Јакшић порађала у ГАК "Народни фронт" у Београду. Родила је 2. јуна дечака, на порођају оцењеног 9/10. После разних перипетија и ДНК анализе, а након сумњи да су добили бебу која није њихова, дечак са Дауновим синдромом који им је донет, остаје у болници, а Бојана излази сама.

Убрзо, на препоруку Центра за социјални рад, како нам је испричао Живановић, дечак је смештен у Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској улици, где се и данас налази. А, Стефан и Бојана трагају за својом правом бебом.

Фото А. Станковић

- Супруга је имала "школску" трудноћу, сви резултати су били сјајни. На порођају је беба добила високу оцену. Бојана је била сва ошамућена од наркозе после царског реза, када ју је једна сестра сликала са нашим сином, и послала фотографију на "вајбер". Касније смо схватили да нам је дала сигнал да се нешто чудно дешава - прича Живановић.

Убрзо су почеле да се дешавају ствари које не би смеле. Број Бојаниног болничког протокола био је 2849, и тај број стајао је и на њеној наруквици, а исти је морао да стоји и на наруквици бебе. У почетку и јесте, на левој руци. Међутим, када су јој, пошто се разбудила, донели дечачића са Дауновим синдромом, једном није имао никакву наруквицу, а затим ју је имао на десној руци. Број је био 2884! Различити бројеви уписани су и на пријави рођења, док у крштеници пише да је отац Саша Живановић.

Фото Приватна архива

- Пошто смо изразили сумње, тадашња начелница др Снежана Ракић рекла је да ће се о трошку болнице урадити ДНК анализа на Институту за судску медицину. Извештај који је стигао читан је пред шест сведока - каже Стефан Живановић.

ПРЕТЊЕ

ПРЕ два месеца стигао ми је позив са скривеног броја. Неко ми је претио да спустим лопту, да се смирим, да не истражујем. Одмах сам пријавио полицији. Пошто сам из Азање, непозната особа је звала и мог комшију Душана да се распитује где сам и који ми је број телефона - каже Живановић.

У извештају у који су "Новости" имале увид, од 10. јуна 2016, а који је потписао и печатирао педијатар др Милан Панић, наводи се да је резултат ДНК анализе стигао тог дана у 14.35, и да се у њему потврђује да су Стефан и Бојана родитељи детета, али у наставку пише да је отац Александар Маринковић! Такође, наводи се да је дете рођено 2. јуна у 22.15, иако је рођено у 22.55. Др Панић пише и да је одмах позвао др Оливера Стојковића на Институту за судску медицину и указао му на грешке. Преко возача сви примерци ДНК извештаја су послати назад, на Институт, на исправку.

 Бојана са "правим" сином одмах након порођаја, Фото Приватна архива

После овога, Бојана је изашла из породилишта без детета. Стефан тврди да је таква била сугестија лекара. Убрзо, Центар за социјални рад им сугерише да потпишу документ којим се дете поверава на привремено старање Звечанској. После пет година, несрећни дечак и даље је у Центру, а Стефану није омогућено да га види због короне.

- Када смо покушали да извршимо увид у званичне папире у "Народном фронту" и видимо ко је уписан под бројем 2884, није нам дозвољено. Дуго смо били у шоку, пре три и по године добили смо и девојчицу. Ипак, почео сам да сакупљам документацију да бих могао да покренем поступак. У полицији и тужилаштву рекли су да је ДНК извештаје забрањено мењати, а у здравственој инспекцији да је мењање наруквица беби кривично дело - каже Живановић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)