ЂЕРЛЕК О ВАКЦИНАЦИЈИ: Ослањаћемо се на сопствене снаге и ауторитет државног врха као и до сада

Танјуг

24. 03. 2021. у 19:53

ДРЖАВНИ секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек изјавио је данас да Србија има одличну стратегију имунизације против вируса корона и да ће се у набавци вакцина и даље ослањати на сопствене снаге и ауторитет државног врха.

ЂЕРЛЕК О ВАКЦИНАЦИЈИ: Ослањаћемо се на сопствене снаге и ауторитет државног врха  као и до сада

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Поводом одлуке Европске комисије да на листу земаља за ауторизацију извоза вакцина уврсти и земље Западног Балкана, Ђерлек, председник Националног координационог тима за имунизацију, каже да је наша земља и до сада набављала вакцине захваљући билатералним или трилатералним уговорима и личним контактима председника Србије Александра Вучића.

- Ми смо од самог почетка бринули сами о себи. Имунизација у Србији спроводи се од 24.децембра прошле године, пре ЕУ, захваљујући ауторитету и личним конактима председника Србије, без таквих пријатељских веза много бисмо каснили у имунизацији - рекао је Ђерлек за Танјуг.

Подсетио је да је Србија поручила 14 милиона вакцина, као и да је најављено да ће из Ковакс програма у априлу стићи око 300.000 доза АстраЗенеке.

- Био бих задовољан да стигне и 100.000 доза. Очекујемо да Ковакс програм испоштује минимум договора који смо потписали, рер смо дали огроман новац за испитивање вакцина и унапред платили одређене количине - казао је Ђерлек.

Истакао је да је Србија у вакцинацији далеко одмакла у односу на остале земље региона и да је показала велику солидарност испоручујући и другима одређене количине вакцина.

- Планирамо изградњу две фабрике за производњу вакцина у нашој земљи са страним партнерима, јер је у општо, глобалној кризи са вакцинама, боље ићи на варијанту да имамо сопствену производњу него да зависимо од других - навео је Ђерлек.

Европска комисија изменила је уредбу о ауторизацији извоза ковид-19 вакцина произведених на територији ЕУ којом су сада обухваћене практично све треће земље, укључујући и Србију.

Србија је заједно са земљама ЕУ суседства и земљама из Ковакс система до сада била изузета од тражења дозвола за увоз вакцина произведних на територији ЕУ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)