ВОЈСКА ПРОБИЈА СМЕТОВЕ: Започело рашчишћавање локалних путева до завејаних села у општини Црна Трава

И. МИТИЋ

24. 03. 2021. у 19:03

ПРИПАДНИЦИ Четврте бригаде Копнене војске Војске Србије, започели су данас рашчишћавање локалних путева у Општини Црна Трава.

ВОЈСКА ПРОБИЈА СМЕТОВЕ: Започело рашчишћавање локалних путева до завејаних села у општини Црна Трава

Фото Министарство одбране

Због снега који је непрестано падао девет дана и сметова који су понегде високи и до три метра, око 1.000 становника ове општине, а међу њима и три бебе, потпуно су одсечени од централних делова општине, а онемогућено им је и снабдевање храном и лековима.

Војнике који су отпочели рашчишћавање снега и пробијање сметова на локалним путевима, данас су у Црној Трави посетили министар одбране др Небојша Стефановић и командант Четврте бригаде Копнене војске пуковник Новица Петровић.

- Овде смо да покажемо да Војска јесте и увек ће бити са својим народом кад год то буде потребно. Насеље Млачиште, које је удаљено око 15 километара од Црне Траве, завејано је, а сметови су потпуно одсекли становништво од центра општине. Радимо на томе да што пре дођемо до мештана који живе у овом насељу, између осталог и до три мале бебе које се налазе тамо, како би им што пре омогућили све оно што им је потребно за нормалан живот - нагласио је министар Стефановић.

Он је истакао да су председник општине и становници Црне Траве у претходним данима уложили огромне напоре да се путеви у целој општини чисте од снега, али су у уторак, суочени са великим сметовима, тражили помоћ војске.

- Припадници Војске ће и у наредним данима бити на терену све док буде потребно и јединице Четврте бригаде биће на располагању председнику општине да помогну у свим ситуацијама у којима снег пресеца нормалну комуникацију - истакао је министар Стефановић.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић информисао је министра о тренутној ситуацији у тој општини, у којој је у среду ујутро уведена ванредна ситуација, као и о проблемима са којима се мештани суочавају због снежних падавина.

ТЕШКА ЗИМА

ПРЕДСЕДНИК општине Црна Трава Славољуб Благојевић, захвалио се Војсци Србије и министру Стефановићу на брзој и ефикасној реакцији, истичући да им је помоћ преко потребна.

- Становници Црне Траве јесу навикли на снежне и хладне зиме, али је ова једна од најтежих. Има старијих, има уплашених у завејаним селима и морамо брзо да реагујемо да бисмо дошли до сваког домаћинства - рекао је Благојевић.

ЗАВЕЈАНИ И ВЕЋ ОЧИШЋЕНИ ПУТЕВИ

СВе путеве које је локална самоуправа успела да очисти од снега завејале нове падавине. За дан је у овој општини падало и до 30 центиметара снега. Због тога механизација којом располажу у Црној Трави више није била довољна, па су им, како кажу, велике и снежне машине ВС једини спас.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)