ДОДАТАК О КОРОНИ САМО У "ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА"! ОДГОВОРИ НА СВЕ ДИЛЕМЕ: Вирус који је променио планету

Биљана РАДИВОЈЕВИЋ

25. 03. 2021. у 09:00

У ДАНАШЊЕМ штампаном издању "Вечерњих новости" велики додатак о свим недоумицама везаним за вирус корона!

ДОДАТАК О КОРОНИ САМО У ВЕЧЕРЊИМ НОВОСТИМА! ОДГОВОРИ НА СВЕ ДИЛЕМЕ: Вирус који је променио планету

Фото ЕПА

ВИРУС корона, који је од првих регистрованих случајева у Кини, у децембру 2019. године, стигао у сваки део планете, и после 124.378.789 инфицираних, и чак 2.737.469 преминулих, још није до краја дешифрован.

Колико год смо досад научили, готово толико, изгледа, још не знамо, ни о самом вирусу, ни о инфекцији ковид 19 коју изазива.

124.378.789

ИНФИЦИРАНО ЉУДИ НА ПЛАНЕТИ

ЗА ГОДИНУ ДАНА ПАНДЕМИЈЕ

* * * * * * * *

2.737.469

ЖИВОТА ОДНЕЛА ЗАРАЗА

Све досад није чак дефинитивно разјашњено ни само порекло вируса. Научници, после недавне мисије групе вирусолога "под заставом" Светске здравствене организације у кинеском Вухану, кажу да има све више доказа који указују да би истрагу требало проширити изван Кине, на Југоисточну Азију, али да би и даље требало пратити слепе мишеве као највероватније резервоаре вируса корона.

То би, свакако, могло да помогне да се спречи нека нова зараза. Пратећи траг SARS-CoV-2, научници би могли да открију и друге вирусе код животиња и пут којим би највероватније могли да изазову наредну пандемију. За науку свакако важан, за праксу је овај колосек, бар у овој ситуацији, ипак споредан - јер је цео свет заокупљен питањем како да заустави ову пандемију.

Када је СЗО 11. марта 2020. године прогласила глобалну претњу вируса корона, било је 110.000 инфицираних и већ 4.000 жртава ковида, али чини се да нисмо ни изблиза имали представу шта нас чека, ни да ће за само један дан бити потврђено чак 628.136 нових случајева инфекције, као што се догодило 14. новембра прошле године. Свет је за годину дана свашта прошао, највеће катастрофе Италија, Шпанија, Бразил и Индија, а вирус не успорава - 19. марта пријављено је више од 535.000 нових случајева инфекције короном, а преминуло је готово 10.000 људи!

* * * * * * * * * * * * * *

Шта смо досад научили?

ЗА разлику од првог налета, када се мислило да је ковид 19 респираторна инфекција сада знамо да је то системска болест, која напада све органе, и оставља последице и кад пацијенти, опорављени, изађу из болнице. Није више упитно ни да се вирус преноси и капљичним путем, иако се на почетку то није знало, али још нема специфичног лека против ове инфекције.

Сада знамо да и буквално сви могу да се заразе, и деца, за коју се у почетку епидемије у Кини тврдило да су "отпорна" на SARS-CoV-2, а још не знамо како ће ко реаговати на овај вирус: ко ће имати асимптоматски облик, ко благу клиничку слику, а ко тешку форму болести.

Учећи из искуства лекари клиничари закључили су да су највећем ризику од тешких компликација гојазни, а после њих дијабетичари, па остали хронично оболели. Уочили су, такође, да се болест обично компликује седмог до 10 дана од појаве првих симптома и да погоршање наступа толико брзо да пацијента који је показивао све знаке опоравка изгубе за сат.

* * * * * * * * * * * * * *

Колико ствари још не знамо?

СЕКВЕНЦИРАН, за годину дана, у више десетина најпризнатијих лабораторија вирус корона је и за научнике још велика непознаница. Успели су, брже него икад у историји, да за мање од 12 месеци, направе вакцину, али још не знамо колико дуго ће било која од 10 вакцина које су тренутно у примени да штити од инфекције.

Исто тако не знамо да ли вакцинисани који су развили заштиту од инфекције могу да буду асимптоматски преносиоци вируса. У случају да, ипак, могу, то би одложило крај пандемије који се и не назире, а вакцином се не би постигао пун циљ: прекидање ланца ширења вируса и заштита од најтежих компликација, због којих је у Србији зарази подлегло више од 5.000 људи од почетка епидемије, односно око 0,9 одсто оболелих.

Без одговора су остала и много базичнија питања него што је ефекат вакцина. Једно од њих је зашто се неки ни после дугог контакта са оболелим од ковида 19 не заразе: сијасет је примера да се нико од чланова породице не инфицира, иако у кући имају оболелог, чак и са тежим симптомима, док други вирус "покупе" у пролазу.

* * * * * * * * * * * * * *

Назире ли се крај?

ПАНДЕМИЈА још не успорава. Напротив, вирус који је је већ дуго у циркулацији, прелазећи са једног на другог "домаћина" добија нови замајац, мења се, постаје заразнији, а изгледа и смртоноснији. Две околности нам посебно не иду "наруку" - недисциплина у спровођењу мера, и немогућност фармацеутских кућа да на глобалном нивоу произведу довољно вакцина, како би се имунизација што пре обавила. Да би се зауставила пандемија треба да се вакцинише 80 одсто светске популације, а од тога смо миљама далеко. Пројекције показују да неке земље прве дозе вакцина неће добити до 2023. године!

Србија је захваљујући успешној имунизацији, по чијим резултатима смо други у Европи, седми у свету, у неупоредиво бољој ситуацији. Као ни остали, ни овај вирус, "не признаје" границе, не можемо бити "изоловано острво", али ће што буде више заштићених, случајеви инфекције бити ређи.

Када би то могло да се сведе на ниво спорадичних случајева питање је за милион долара.

Владица Величковић, предавач на Универзитету Харвард, у својој објави на "Фејсбуку", изнео је бољи и лошији сценарио колико би епидемија могла да траје у Србији. Каже, можемо да очекујемо да ћемо из пандемије изаћи током 2022. године, уз поштовање ригорозних мера и масовну вакцинацију. У случају да се наше понашање не промени, то ће бити тек 2024. или 2025. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)