БРИТАНСКИ СОЈ ОПАСАН И ЗА ПСЕ И МАЧКЕ? Научници истражују везу између нове варијанте вируса и срчаних обољења код љубимаца

Novosti online

24. 03. 2021. у 15:35

БРИТАНСКИ ветеринари упозоравају на могућу везу између нове британске варијанте корона вируса и проблема са срцем код мачака и паса, након све већег броја кућних љубимаца оболелих од миокардитиса који су збринути у специјалној ветеринарској болници у Бакингемширу током другог таласа пандемије.

БРИТАНСКИ СОЈ ОПАСАН И ЗА ПСЕ И МАЧКЕ? Научници истражују везу између нове варијанте вируса и срчаних обољења код љубимаца

Foto: Depositphotos

- Не желимо да беспотребно ширимо панику, посебно зато што сада имамо јаку сумњу да је могућ пренос вируса са човека на кућног љубимца. С друге стране, животиње не могу пренети вирус на човека и то је сасвим сигурно. Али, желимо да апелујемо на ветеринаре да тестирају љубимце уколико постоји сумња на инфекцију ковидом - каже Лука Ферасин, кардиолог у Ветеринарског центра Ралф у Марлоу, који је спровео истраживање.

Веома заразан британски сој корона вируса, који је први пут откривен у Кенту у децембру 2020. године и убрзо постао доминантна мутација у Великој Британији, чинећи око 95 одсто инфекција, детектован је у најмање 85 земаља широм света, пише Гардијан.

Постоје подаци о заражавању мачака и паса варијантама вируса које су раније откривене, међутим, тада су симптоми били углавном респираторни: цурење из носа, кашаљ, кијање или коњуктивитис. Случајеви у Бакингемширу су међу првим забележеним инфекцијама животиња британским сојем короне.

Ферасин и његов тим апелују на колеге да тестирају на корона вирус псе и мачке који имају симптоме срчане инсуфицијенције, нарочито ако су и њихови власници заражени ковидом. Ветеринари се надају да ће им ово праћење помоћи да боље разумеју како нова варијанта утиче на ове врсте животиња, али и о потенцијалној улози у преношењу вируса.

Наиме, у временском периоду између децембра и фебруара, Ферасин и његови сарадници приметили су да је повећан број паса и мачака примљених у ветеринарску установу са симптомима миокардитиса (болест срчаног мишића). Број случајева није био огроман, укупно 18, али је био 10 пута виши него што се раније бележило на годишњем нивоу.

Животиње су имале симптоме попут летаргије, недостатка или повећаног апетита, убрзаног или кратког даха, као и аритмију (неправилан рад срца). Две животиње су имале и несвестицу. Тестови су потом показали да пате од миокардитиса. Установљено је и да су власници имали симптоме ковида или су били позитивни три до шест недеља пре него што су се њихови љубимци разболели. Међутим, за разлику од претходних случајева заражавања другим варијантама вируса, ове животиње нису имале друге респираторне симптоме, пише британски лист.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)