ПЛАКАЛИ СУ КАДА СУ ВИДЕЛИ ПАТЊУ ПАЦИЈЕНАТА: Докторка Татјана Аџић упозорава да је све више пацијената са тешком клиничком сликом

Novosti online

24. 03. 2021. у 14:14

ДИРЕКТОРКА ковид болнице у Батајници Татјана Аџић Вукићевић изјавила је за РТС да особље улаже надљудске напоре, али да је притисак на болницу огорман и да су капацитети попуњени готово до последњег места.

ПЛАКАЛИ СУ КАДА СУ ВИДЕЛИ ПАТЊУ ПАЦИЈЕНАТА: Докторка Татјана Аџић упозорава да је све више пацијената са тешком клиничком сликом

Фото: Принтсцреен

- На лечењу се налази укупно 900 пацијената, од којих је 800 на полуинтензивној нези. Преосталих 100 налази се у једници интензивног лечења, од тога је 60 на респиратору - рекла је др Аџић-Вукићевић, и додала да је ноћ пре ове била изузетно тешка, када су примљена 83 пацијента, а исто толико их је отпуштено.

Према њеним речима, више од 40 одсто случајева у овом тренутку заражено је британским сојем, а све је већи проблем што се болесници примају са тешком клиничком сликом.

- Уочен је раст пријема болесника са тешком клиничком сликом, куповало се време тако што су примани у полуинтензивну негу, а захтевају немехничку или чак механичку вентилацију - рекла је Татјана Аџић Вукићевић.

Докторка је рекла да се не може рећи ко је у овом тренутку најугроженији, јер међу пацијентима има и мушкараца и жена, а све је више млађих пацијената.

Како је додала, најмлађи болесник има 30 година, ту је и једна породиља, а најстарији има 93 године.

Она је додала да је у суботу болницу посетила екипа норвешке телевизије и националне новинске агенције, који су рекли да у тамошњој ковид болници има 200 болесника.

- По обиласку батајничке болнице и снимања репортаже, отишли су са сузама у очима када су видели патњу толиких људи - закључила је Татјана Аџић Вукићевић.

Због короне нема података о туберкулози

Докторка, која је и начелница Одељења за туберкулозу Клиничког центра Србије, додала је поводом светког дана борбе против туберкулозе да је Србија нод 2003. године земља са ниском стопом обољевања од туберкулозе – деветоро на 100.000 становника. Према њеним речима 2019. године регистровано је 650 случајева, а података за 2020. нема због пандемије корона вируса.

- Клиника за пулмологију без престанака прима болеснике са туберкулозом, а било је и пацијената који су истовремно боловали од ковида. Највише је било миграната из Пакистана и Авганистана које су земље са високом стопом оболелих од туберкулозе - рекла је Аџић Вукићевићев и додала да симптоми туберкулозе могу бити повишена темепратура, кашаљ са сукрвицом, губитак телесне масе, а као важан окидач наводи и стрес.

Закључила је да посебну пажњу треба обратити на особе са компромитованим имунитетом, придруженим болестима, ХИВ инфекцијом, примаоце биолошке трапије (улцерозни колитис, Кронова болест) особе са реуматолошким и дерматолошким болестима као и потхрањене особе.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)