ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ОСТАО НЕКАЖЊЕН: Навршавају се 22 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

Е. В. Н.

23. 03. 2021. у 21:48

БОМБЕ које су пре 22 године, пале широм Савезне Републике Југославије означиле су почетак НАТО агресије на једну суверену европску државу.

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ОСТАО НЕКАЖЊЕН: Навршавају се 22 године од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију

Фото: Архива Новости

Да би остварио своје циљеве, Запад се огромном силом обрушио на један народ и његову државу. Циљ је био да се Косово и Метохија, уз помоћ војне силе, отргну од матице и предају Албанцима како би они остварили своје националне интересе. Наша земља је бомбардована без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, гажењем Повеље УН, кршењем завршног документа ОЕБС из Хелсинкија, и Париске повеље.

Ни сада, као ни пре 22 године, нема трунке сумње да је бомбардовање СРЈ било тежак злочин и до данас - некажњен. Пуних 78 дана НАТО је демонстрирао силу, разарао и уништавао, а нашу земљу претворио у поприште смрти, бола, туге... И у таквим околностима, Војска Југославије (ВЈ) предвођена својим врховним командантом Слободаном Милошевићем, њено Ратно ваздухопловство и ПВО, Трећа армија и Приштински корпус, специјалне и инжињеријске јединице - чинили су немогуће. Многобројни маневри које су тада учинили и данас се изучавају и саставни су део светског војничког искуства. Неспорно је, такође, и да ВЈ, посматрано из угла теорије ратовања, није изгубила овај рат, а историчари тврде да је његов епилог заправо резултат невиђеног притиска и претње биолошким нестанком народа. Да је заиста тако, указује и податак да је НАТО агресију започео са 464, а завршио са 1.040 летелица које су лансирале више од 400.000 пројектила и 1.000 крстарећих ракета. Укупна маса ових убојних средстава била је око 22.000 тона. Северноатлантска алијанса је, користећи опасну и забрањену муницију, повела и хемијски рат који до данас није окончан. А укупна материјална штета процењена је на више од 100 милијарди долара.

И народ се држао храбро и бранио земљу, показавши своју најбољу страну. Уједињен, храбар, миран, али пркосан, одупирао се колико је било могуће. Бранили су себе и своје.

Да ли је морало да буде рата, питање је које је отворено и дан-данас, али неспорно је да су Резолуција 1244 и Кумановски споразум, као резултати тромесечне одбране земље, и данас, упркос непрекидним притисцима Запада, најјачи адути Србије у борби за Косово и Метохију.

НАСТРАДАЛА И ДЕЦА

РАКЕТЕ "томахавк" испаљиване са Јадранског и Средоземног мора, авио-бомбе, злогласни касетни пројектили, падали су широм земље. Храбро су гинули војници, страдали су и деца, цивили у домовима, пацијенти у болницима, путници у возовима. Током 78 дана, српске снаге су имале 753 погинулих: 589 војника и 172 полицајца. НАТО је и убио око 2.000, а ранио око 10.000 цивила. Уништио је или оштетио 1.026 цивилних објеката. Потпуно је разорено седам индустријских и привредних објеката, 11 енергетских постројења, 38 мостова, 28 радио и ТВ-репетитора, 470 километара путева и 595 километара пруга. Оштећено је 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 основних и средњих школа, 29 манастира и 35 цркава. У ноћи 23. априла, у 2.06, НАТО је у нападу на зграду телевизије усмртио 16 радника РТС. То је био први случај у историји да је медијска кућа проглашена за легитимни војни циљ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)