"ЛАЗАР 3" ИДЕ У АЗИЈУ: Оклопно возило пешадије српске производње појачаће армију Туркменистана

Р. Др.

24. 03. 2021. у 09:32

ТУРКМЕНИСТАН је прва страна држава која је купила српско оклопно возило "лазар 3" за своје оружане снаге - потврдио је амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански.

ЛАЗАР 3 ИДЕ У АЗИЈУ: Оклопно возило пешадије српске производње појачаће армију Туркменистана

Архива

Извоз оклопног возила у Азију највећи је извозни успех домаће индустрије од продаје самоходне хаубице "нора" и возила "милош" Кипру 2019. године. Туркменистанска народна армија за своју копнену војску наручила је 24 возила, а исти број "лазара" већ ове године наћи ће се и у Војсци Србије.

- То је одлична вест за компанију "Југоимпорт СДПР" и њене кооперанте, зато што је то први пут да борбено возило пешадије - "лазар 3" продајемо једној земљи у Азији - каже амбасадор Лазански. - Ово возило досад је користила само наша војска, а надам се да ће број возила наручених за Туркменистан бити повећан. То је велико признање нашој војној индустрији.

На таласу овог извозног успеха потписан је и уговор о производњи 24 "лазара 3" за Војску Србије, вредан чак 3,7 милијарди динара. Ове године очекује се и да ВС појача више десетина борбених возила "милош", која су већ у употреби у 72. бригади за специјалне операције. За две недеље биће склопљен и нови контигент ових точкаша, који ће бити упућен у јединице после потребних тестирања у војним установама.

Да је на помолу велики посао за домаћу наменску индустрију било је јасно још током сајма наоружања и војне опреме "Ајдекс 2021", одржаном прошлог месеца у Абу Дабију. Компанија "Југоимпорт СДПР" уговорила је са познатом француском компанијом "Текселис" куповину сетова осовина и погонских склопова за оклопна возила која се производе у компанији "Сложени борбени системи" у Великој Плани. Овим уговором настављена је сарадња српске војне индустрије и француског произвођача, а осовине ће бити испоручене до јуна ове године.

Истовремено са јачањем Војске Србије, домаћа наменска индустрија ради и на развоју нових возила. Велика су очекивања од оклопног транспортера МРАП (6х6), на коме раде крагујевачка "Застава Терво" и прибојски ФАП. Резултати рада српских инжењера биће представљени јавности на сајму наоружања "Партнер 2021" који би требало да буде одржан у јуну у Београду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)