РАКЕТНЕ БРИГАДЕ СУ ЗАУЗИМАЛЕ ПОЛОЖАЈЕ ОКО БЕОГРАДА: Тог 23. марта увече није било авиона на небу Србије, знало се - НАТО агресија је почела!

Novosti online

23. 03. 2021. у 20:06

ОВЕ године 24. марта 2021. године навршава се 22 године од почетка НАТО агресије, која је трајала 78 дана и у којој је према не коначним проценама погинуло више од 3.000 цивила од чега је било 88 деце.

РАКЕТНЕ БРИГАДЕ СУ ЗАУЗИМАЛЕ ПОЛОЖАЈЕ ОКО БЕОГРАДА: Тог 23. марта увече није било авиона на небу Србије, знало се - НАТО агресија је почела!

Фото: Архива ВН

Тадашњу Савезну Републику Југославију напало је 19 чланица НАТО пакта предвођених Сједињеним Државама које су покренули операцију “Alied Force”, односно Савезничка снага. Током трајања агресије НАТО пакт у ваздушну кампању укључио је скоро 2.000 летелица разне намене.

Некако остало је недоречено шта се дешавало ноћ пре на небу изнад Србије и у окружењу, а заправо то је био први весник јединицама ВОЈИН, ракеташима на дежурству и командном кадру у Оперативном центру РВ и ПВО да ускоро следи почетак НАТО агресије.

Наиме, тог 23. марта 1999. ракетни дивизиони 250. ракетне бригаде РВ и ПВО ВЈ већ су заузимали положаје око Београда. Неки дивизиони попут 3. ракетног дивизиона у вечерњим часовима преведени су били у приправност број 3.

Обични грађани јесу слутили да се припрема напад, али нико није могао да слути да се напад приближава.

Појединим дивизионима је већ наслућено да би око 23 часа могли да буду преведени у приправност број 1, што је значило спремност за тренутно дејство по циљевима у ваздушном простору.

- Прва борбена послуга заузела је своја места и чекала даља наређења. Слика осматрачког радара показивала је ваздушну ситуацију у кругу од 250 километара. Нешто око 23 часа ваздушни простор над територијом бивше СФРЈ остао је без иједног цивилног авиона. Саобраћај свих оних који су прелетали Балкан устаљеним маршутама претворио се у видљиво густо “усмерени ток” кроз Мађарску, Румунију и Бугараску. Није било дилеме, почело је или ће ускоро почети! - записао је на почетку своје књиге “Пад ноћног сокола”, пуковник у пензији Славиша Голубовић.

On je додао још један занимљив детаљ:

- Нада да ће нас густа магла, која је те ноћи обавијала обале Саве, бар мало заштитити, убрзо нас је напустила. Небо је постало кристално чисто. У ишчекивању најгорег дочекали смо јутро. У 6.10 били смо преведени у приправност број 3.

Тадашњи командант РВ и ПВО ВЈ генерал –пуковник Спасоје Смиљанић у својој књизи “Агресија НАТО, ратно ваздухопловоство и противваздушна одбрана у одбрани отаџбине” наводи да су обавештајни органи РВ и ПВО још 19. марта дали информацију команди да ће до агресије почети наредних дана.

Генерал Смиљанић наводи у књизи да је ваздушни саобраћај у коридорима изнад Мађарске, Румуније и Бугарске тог 24. марта 1999. и даље био веома жив, али да је између 17 и 18 часова дошло до постепеног смањивања ваздушног саобраћаја изнад ових земаља да би после 18 часова поптуно престао.

- Чисто и празно небо изнад југоситочне Европе, за лаика је било изненађење. Мени је било извесно да ускоро почиње агресија на шта сам упозорио групу за борбено командовање на привременом командном месту Конаде РВ и ПВО у згради Команде у Земуну и комнданте Корупуса РВ и ПВО - написао је генерал Смиљанић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)