ЗАКОНИ ДА ЗАБРАНЕ ДИСКРИМИНАЦИЈУ И СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ: Одржан скуп "Антидискриминаторни прописи", порука - свима једнак третман

В. Ц. С.

23. 03. 2021. у 17:54

ЗАКОНИ у Србији морају гарантовати забрану дискриминације по основу полних карактеристика и забрану сексуалног и другог узнемиравања.

ЗАКОНИ ДА ЗАБРАНЕ ДИСКРИМИНАЦИЈУ И СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ: Одржан скуп Антидискриминаторни прописи, порука - свима једнак третман

Фото Илустрација архива

 

Ово се чуло на скупу "Антидискриминациони прописи", који су данас организовали Коалиција против дискриминације и Правни факултет Универзитета Унион, уз подршку Холандске амбасаде у Београду. Скуп је био посвећеном Изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, као и Нацрту закона о истополним заједницама.

- Закон о забрани дискриминације представља темељни правни пропис у обезбеђивању једнаког третмана појединаца и група у свим областима друштвеног живота. Нови амандмани на постојећи закон морају гарантовати забрану дискриминације по основу полних карактеристика, забрану сексуалног и другог узнемиравања, обавезе послодаваца, као и обавезе Повереника да води евиденцију која би пружила више увида у поступање које се тиче случајева дискриминације. Предлози за измену и допуну Закона формулисани су у складу са препорукама Комисије ЕУ и Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕЦРИ). Измене морају осигурати унапређење законодавног оквира без смањења достигнутог нивоа заштите - рекао је проф. др Саша Гајин са Универзитета Унион, Центар за унапређивање правних студија.

У току другог дела скупа представљен је Нацрт закона о истополним заједницама.

- Закон о истополним партнерствима мора бити у складу са међународним стандардима у овој области, не сме садржати правне празнине који би постале проблем за државу и за ЛГБТ заједницу, и у тексту не сме бити одредби којима се дискриминише ова заједница. Он мора бити фокусиран на потребе које имају корисници закона и њихове предлоге који су у складу са праксом у другим земљама - истакао је Горан Милетић, програмски директор за Европу у организацији "Civil Rights Defenders".

Очекује се да би овај закон требало да буде усвојен до лета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)