ЈАВНА РАСПРАВА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА СЕ ЗАВРШАВА: Пристигло педесетак амандмана и сугестија, скоро сви одбијени

В.Ц.С.

22. 03. 2021. у 16:46

ЈАВНА расправа о Закону о истополним заједницама завршава се сутра, а, како „Новости“ сазнају, данас је одржан састанак Радне групе за његову израду.

ЈАВНА РАСПРАВА О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА СЕ ЗАВРШАВА: Пристигло педесетак амандмана и сугестија, скоро сви одбијени

Фото П. Митић

На адресу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог стигло је, према нашим информацијама, педесетак амандмана, предлога и примедби, које су готово све одбијене.

Међу амандманима највише је било оних који су дошли из редова ЛГБТ заједнице, али и из организација које се противе овом закону, попут Заветника. Ни једне, ни друге Министарство, тврде наши извори, није прихватило.

По закључењу јавне расправе, финални пропис требало би да буде послат Влади, па посланицима.

Преднацрт овог закона предвиђа регистровање истополних заједница у посебном регистру, који ће водити матичари, уз свечани обред склапања заједнице. Партнери ће моћи да наслеђују умрлог партнера, да га посећују у болници или затвору, уживају његову пензију после смрти…

Такође, све неформалне истополне заједнице које трају дуже од три године, а које се верификују код нотара, третираће се као ванбрачне, са правима која и иначе имају ванбрачни супружници.

Усвајање деце неће бити дозвољено, али није прихваћен ни предлог да је партнер по сваку цену обавезан да издржава децу свог партнера ако она имају других блиских сродника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Resavac

22.03.2021. 17:13

Slusao sam i gledao gospodju ,,ministarku,,prilikom iznosenja ,,argumenata,,Pitao sam se ko onakvu arogantnu osobu postavi.Gospodja cak ide toliko daleko da osporava demokratsko pravo gradjanima na ,,referendum,, Ovaj predlog,koj je iznesen na ovakav nacin ignorisanja gradjana.Ima samo jednu sudbinu,istu kao i oni u skupstini ,,klimoglavci,,......