НОРВЕШКИ ПОРТАЛ ОДУШЕВЉЕН СРБИЈОМ: "Необична авантура вакцинисања на Балкану"

Танјуг

22. 03. 2021. у 15:18 >> 15:19

НОРВЕШКИ портал ВД пише да је чињеница што је Србија ван моћног споразума ЕУ о набавци вакцина, будући да није чланица, била почетак "необичне авантуре вакцинисања на Балкану", тако да је до сада подељено више од два милиона вакцина у поређењу са око 700.000 колико је дала Норвешка.

НОРВЕШКИ ПОРТАЛ ОДУШЕВЉЕН СРБИЈОМ: Необична авантура вакцинисања на Балкану

Фото unicef.org

Откако је вакцинација започела у јануару Срби су успели да вакцинишу близу 20 одсто својих грађана првом дозом, у поређењу са око девет процената у Норвешкој, а на тај начин је Србија избила на друго место у трци вакцина у Европи, испред ње се налази само Велика Британија.

Норвешки портал пише да је председник Србије искористио личне везе у Кини, Русији и Сједињеним Америчким Државама како би обезбедио дозе за свој народ и национални програм вакцинације бесплатним вакцинама, што је у потпуној супротности са норвешком стратегијом, где су власти одлучиле да имају поверења у систем ЕУ.

Државни секретар у министарству здравља Мирсад Ðерлек, који је као здравствени радник био у првој линији када је први талас инфекције похарао Србију, каже за ВД да су власти на време схватиле да је масовна вакцинација решење.

- Мислимо да је најбоља вакцина она коју можете добити већ данас. Хвала председнику што је гледао ван глобалне алијансе за вакцине Ковакс. Будући да има снажна пријатељства са Русима, Кинезима и Американцима, успео је да нам набави довољно вакцина - рекао је Ђерлек.

Према његовим речима, то се показало веома успешним, иако је Србија мала земља.

У Норвешкој не постоје тачни бројеви о томе колико је доза вакцина стигло, али најближи број су дистрибуиране дозе, које тренутно износе нешто више од 940.000.

Са друге стране, до сада је Србија добила нешто више од три милиона доза.

- Та три милиона смо добили билатералним споразумима са нашим пријатељима. Ослањамо се на ове споразуме, док се други боре да добију дозе - рекао је Ђерлек.

Додаје да се у Србији сада ради на успостављању сопствене производње вакцине Спутњик Ве у Институту Торлак, а започети су и преговори о произвоидњи кинеске вакцине Синофарм.

Српски програм вакцинације био је толико успешан да је земља сада почела да донира дозе суседним землама, пре свега БиХ пише норвешки портал и додаје да то не би било могуће замислити раније када је 90-их година избио "рат између различитих група на Балкану".

Сличне донације отишле су из Србије у друге суседне земље Северну Македонију и Црну Гору.


- Солидарност је била веома важна. Посвећени смо спашавању живота, а не задржавању на геополитичким питањима. Да смо чекали ЕУ не бисмо добили ниједну дозу - каже Ђерлек.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)