ПРЕМИНУО НАЈСТАРИЈИ ЛЕСКОВЧАНИН: Александар Стојановић (102) је очигледно имао прави рецепт за дуг живот

И.Митић

22. 03. 2021. у 14:57

АЛЕКСАНДАР СТОЈАНОВИЋ, најстарији Лесковчанин, преминуо је недавно у 102. години живота, а његови суграђани ће га заувек памтити по племенитости и хуманости коју је показивао када је било најпотребније.

ПРЕМИНУО НАЈСТАРИЈИ ЛЕСКОВЧАНИН: Александар Стојановић (102) је очигледно имао прави рецепт за дуг живот

Фото: И. Митић

Стојановић је, када су Србију захватиле велике поплаве, посетио седиште родног града и поплављеним подручјима донирао 100.000 динара, а двоструко већи износ поклонио је Лесковцу у јеку борбе против заразне болести Ковид 19.

Лесковац му је, за живота, указао част тако што му је доделио Октобарску награду - највише признање локалне самоуправе на које је Стојановић био веома поносан. Био је учесник и великог броја хуманитарних акција у којима је помагао деци и материјално угроженим породицама.

На свој стоти рођендан Стојановић је са широм јавношћу поделио рецепт за дуг живот. То су, како је нагласио, умереност у свему и позитивно размишљање. Јубиларни датум свог рођења није обележио сам. Планирао је деда Аца „гала прославу“, али није имао са ким да слави. Пријатељи су му помрли, а везе са породицом прекинуле. Онда је уследио преокрет. Посетили су га представници локалне самоуправе који су га обрадовали поклонима, али и пажњом која је овој старини била најважнија.

Од Александра Стојановића опростио се и градоначелник Лесковца Горан Цветановић који је поручио да ће га заувек памтити „као прави пример доброчинства, смирености и скромности и као човека који је доживео дубоку старост не губећи вољу за животом и позитивном енергијом“.

ПОЗНАТИ ЗАНАТЛИЈА

Деда Аца је познати лесковачки занатлија који се до пензије, пуних 38 година, бавио израдом народних ношњи у својој радњи у центру града. Посао је започео 1936. године, уз помоћ новца освојеног на лутрији. Од свог рада направио је кућу, купио ауто, потом и стан. Много је радио и често ручао у време вечере. Није му било жао јер га је, како је говорио, рад одржао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)