НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ ПРОНАЛАЗАЧИМА: Стогодишњица Завода за интелектуалну својину

Д. Б. М.

22. 03. 2021. у 15:22

ПОВОДОМ обележавања стогодишњице Завода за интелектуалну својину Србије, ова институција отворила је конкурс за такмичење за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину (WIPO) за протеклу годину у четири категорије такмичења.

НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ ПРОНАЛАЗАЧИМА: Стогодишњица Завода за интелектуалну својину

Фото архива

- Са радошћу позивам све домаће проналазаче, ауторе и компаније који свој углед граде на регистрацији права интелектуалне својине, или на стваралаштву, да се до 29. марта пријаве на конкурс за доделу награда Светске организације за интелектуалну својину - рекао је Владимир Марић, директор Завода. - Промоцијом конкурса охрабрујемо домаће компаније и појединце да штите права интелектуалне својине јер ће тако бити успешнији и конкурентнији у тржишној утакмици.

Ово такмичење, које се организује са циљем промовисања креативности и значаја заштите интелектуалне својине за развој савремене економије и друштва, одржава се под покровитељством WIPO у категоријама проналазача или групе проналазача за патент (WIPO Medal for Inventors), правних лица за регистрован индустријски дизајн (WIPO IP Enterprise Trophy), аутора за монографско дело или студијску изложбу у области друштвено хуманистичких наука (WIPO Medal for Creativity), и ученика или групе ученика средње школе за проналазак (WIPO Schoolchildren"s Trophy).

Пријаве за конкурс могуће је слати најкасније до 29. марта 2021. године, а детаљан опис критеријума, формулари и правила слања налазе се на сајту Завода за интелектуалну својину (https://www.zis.gov.rs/pocetna.281.html?newsId=2582).

Награде ће бити додељене 26. априла 2021. године, на дан који је WIPO установила као Светски дан интелектуалне својине.

Заштита интелектуалне својине има дугу традицију у Србији. Њени почеци потичу још од 20. марта 1883. године, када је Краљевина Србија била једна од свега 11 земаља потписница Париске конвенције за заштиту индустријске својине, која представља један од првих међународних споразума у области интелектуалне својине. Данас ова конвенција окупља 177 држава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)