ДОКТОРКА МАРИЈА ИЗ КБЦ БЕЖАНИЈСКА КОСА: Стижу пацијенти у изузетно тешком стању - дуже време чекали код куће

Танјуг

22. 03. 2021. у 10:31

У КЛИНИЧКО-БОЛНИЧКОМ центру "Бежанијска коса", који се данас вратио у ковид систем, прегледано је 12 пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом и примљена су два витално угрожена пацијента који ће одмах ући у јединицу Интензивне неге, изјавила је директорка те установе Марија Здравковић.

ДОКТОРКА МАРИЈА ИЗ КБЦ БЕЖАНИЈСКА КОСА: Стижу пацијенти у изузетно тешком стању - дуже време чекали код куће

Фото: Принтсцреен/РТС

- То су пацијенти који су дуже време чекали код куће и дошли су у изузетно тешком стању - рекла је Здравковић.

Истиче да је болница спремна за улазак у ковид систем што се тиче људства и организације.

- КБЦ Бежанијска коса има око 250 постеља које ће бити на располагању ковид пацијентима. Од тога је 10 одсто на интензивном највишем нивоу, шок јединице, и мислим да ће то бити вероватно довољно за покривање најтежих пацијената који захтевају хоспитално лечење", наводи Здравковић.

Поручује да онкологија КБЦ "Бежанијска коса" наставља да ради и да има одвојен улаз од ковид дела.

Наводи да је та болница током претходних недеља, колико није била у ковид режиму, збрињавала пацијенте са последицама ковид, а око једне шестине пацијената су били они који су дошли због ургентних стања која су настала као компликација ковид инфекције.

- Ми смо збринули око 13.000 пацијената, од тога је хоспитално лечено око 1.600. Оно што је битно је да ковид инфекција оставља продужено стање не само хроничног замора, него и последице на кардиоваскуларном систему, плућима, неуролошке последице и због тога је битно да се ти пацијенти јаве на време и добију терапију - поручила је Здравковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)