ДЕЦА ПЛАЧУ ДОК ИМ СЕ РОДИТЕЉИ БОРЕ ЗА ЖИВОТ: Докторка из КБЦ Драгиша Мишовић изнела детаље о новом соју короне

Novosti online

21. 03. 2021. у 09:35

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" опет је крцат. Британски сој тражи место више.

ДЕЦА ПЛАЧУ ДОК ИМ СЕ РОДИТЕЉИ БОРЕ ЗА ЖИВОТ: Докторка из КБЦ Драгиша Мишовић изнела детаље о новом соју короне

Фото: Д. Миловановић

Интензивна препуна, а дечју болницу пуне школарци. У кревецу спава малени Деспот. Тек му је 25 дана. Али морао је у болницу. На кревету поред је мама. Није битно колико ће још остати, само да све буде добро. А иде ка томе.

- Ћеркица донела из школе. И сви смо се у кући заразили. Он најмањи, па је морао у болницу. Сад је добро, богу хвала - прича мама.

У собама највише тинејџера. Али има и беба, с мамама. Ту је и малени Јаков. Тек му је 12 дана. Таман кад је малишан требало да крене из Београда, где је рођен, пут Шар-планине, својој кући, корона га је стигла. Дечачић густе црне косице мирно спава крај маме. Браунила му "заузела" пола руке, а кроз црево капље инфузија. Изнад главе икона - Богородица Тројеручица.

- Месецима сам у Београду одржавала трудноћу. Чекали смо девојчицу, како је показивао ултразвук, а дочекали Јакова. И таман пошто смо изашли из породилишта и спремали се да, коначно, кренемо кући, добио је температуру. Страх је био огроман, али сада је, хвала богу, добро и надамо се да ћемо ускоро и заиста кући - прича мама, која не жели пред фото-апарат.

Бојана Кузмановић из Обреновца звечком забавља двомесечног Василија. С осмехом на лицу. Долази време да се пакују.

- Сва деца коју смо имали као тешке случајеве, као онај тзв. мултисистемски инфламаторни синдром, односно теже упале плућа са високим скором на скенеру плућа, у питању су били гојазни тинејџери. Велики, велики проценат гојазне деце има упалу плућа и код њих је корона најкомпликованија - истиче др Оливера Остојић.

Из школе је већина тинејџера овде смештених донела корону, прича др Оливера Остојић, начелница дечје болнице, у којој је сада четрдесетак малишана, неки и с мајкама.

- Најтеже је било у почетку, када нисмо знали шта нас чека. Па легну родитељи с децом, родитељима се стање погорша, морају да их пребаце на одељење за старије. А дете од пет-шест година остане само. Плаче, душа те боли за њим, причаш му да ће се вратити мама, да се мало стрпи, игра с нама... Срећом, сви су се ти родитељи враћали својој деци - прича сестра Зорица Радошевић.

- Сад је више него јасно да тај мутирани сој много више напада децу. И већина долази из школе, поготову средњих, али почињу да нам долазе и деца до 12 година. Срећом, и даље су те клиничке слике лакше до средње тешке. Највише је ту тинејџера с једностраном, а ређе двостраном упалом плућа. Теже слике личе на одрасле ковид пнеумоније. Срећа је да веома добро одреагују на терапију и кисеоник, ако је потребно, дајемо краткотрајно - дан, два или три - прича др Оливера Остојић.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

Rile

21.03.2021. 14:50

Znaci da je drzava kriva sto nije zatvorila skole i sto su ugrozili deci zivot a i njihovim starijim clanovima porodice. Ljudi ovo je onda zlocin i treba neko da odgovara sto nisu uvedene striktne mere izolacije.