"АЈД ДА ПОПИЈЕМО КАФУ, ОДАБЕРИ ДЕО ВУКОВАРА!" После 30 година испливао снимак официра зараћених страна (ВИДЕО)

Novosti online

21. 03. 2021. у 08:21

НА друштвеним мрежама постоји велики број снимака са прве линије фронта у Вуковару 1991. године на којима се виде снага некадашње ЈНА и немоћ хрватских територијалаца током ратног сукоба.

АЈД ДА ПОПИЈЕМО КАФУ, ОДАБЕРИ ДЕО ВУКОВАРА! После 30 година испливао снимак официра зараћених страна (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Један од назанимљивијих снимака из тог периода, међутим, мало је познат широј јавности, а на њему је забележен разговор официра ЈНА Веселина Шљиванчанина и заповедника хрватских снага Миле Дедаковића Јастреба, након борбе за Милово брдо.

- Пало је и Милово брдо, нема више, сад идемо на Дунав! Доста је било. Страшно се боре момци! Свака част - прича Шљиванчанин и наглашава да није било жртава на страни ЈНА.

Шљиванчанин додаје да се након окончања битке преко радио везе јавио Дедаковић.

- Сад нам се јавио господин Јастреб и почео да псује. Каже: "Псу црногорски, убићу те где год те нађем, али неће ме нигде наћи" - рекао је Шљиванчанин.

Након тога је радио везом поново успостављен контакт са хрватском страном, а Дедаковић је одмах почео да прети.

- Господине Јастреб, пре ме назва да сам "пас црногорски", а ја те опоменух да сам официр ЈНА. И даље нудим да попијемо кафу као људи, ајде одабери део Вуковара где можемо да се сретнемо, ја могу где год ти хоћеш - каже Шљиванчанин, а са друге стране се уместо конкретног одговора чује салва псовки.

Ускоро је уследио још један разговор двојице официра.

- Господине Јастреб, застава Југославије се вијори на Миловом брду, ту сам, а ти ако си још у подруму, изађи да се сретнемо - рекао је Шљиванчанин.

Дедаковић је иначе дочекао рат као потпуковник ЈНА, а касније је био оптужен да је намерно предао Вуковар у руке ЈНА и да је агент КОС-а.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)