НЕЗАПОСЛЕНИМА У ЈУНУ ДОДАТНО ПО 60: Министар финансија о помоћи за грађане и привреду

В.Н.

21. 03. 2021. у 06:20

ДРЖАВА ће свим незапосленима у јуну исплатити једнократну помоћ од 60 евра у оквиру трећег пакета помоћи привреди и грађанима у укупном износу од око две милијарде евра.

НЕЗАПОСЛЕНИМА У ЈУНУ ДОДАТНО ПО 60: Министар финансија о помоћи за грађане и привреду

Фото АП

Министар финансија Синиша Мали додао је и да ће уз новчану помоћ од по 30 евра у мају и новембру, сви незапослени од државе укупно добити 120 евра.

- Важна вест је да се помоћ односи на све незапослене који су пријављени Националној служби за запошљавање - нагласио је министар Мали и навео да ће тачан податак о броју грађана без радног места који ће добити једнократну помоћ знати када Влада Србије буде донела уредбу што ће бити у наредних недељу или две.

Министар је напоменуо да је прошле године држава доносила пакете помоћи да одржи запосленост, а сада је циљ да се онима који немају посао пружи подршка и оптимизам и помогне да покрију основне трошкове. Мали је рекао да је то још један показатељ колико је држава јака и колико је одлучна да помогне свим својим грађанима.

Подсетио је да од 28. априла почиње пријава свих пунолетних грађана за помоћ од 60 евра, односно по 30 евра у мају и у новембру, док ће сви пензионери добити још 50 евра у септембру, што је укупно 110 евра помоћи за најстарије наше држављане. Мали је нагласио да ће помоћ добити и грађани на Косову и Метохији где ће сваком незапосленом бити исплаћено 200 евра, а сви ће, укључујући и децу, добити по 100 евра.

- Ако се погледа помоћ грађанима у овој години, која је такође обележена пандемијом вируса корона, држава је уз стабилне јавне финансије и одржавање макроекономске стабилности, смогла снаге да обезбеди значајну новчану подршку становницима - рекао је Мали.

Закључци Ана Брнабић и Синиша Мали са представницима фризерске индустрије, Фото Танјуг

Напоменуо је да је почела и пријава за помоћ привредницима и да ће у наредна три месеца бити исплаћено 50 одсто минималне зараде за запослене, од предузетника, микро, малих и средњих предузећа, а новина је, како је рекао, што су обухваћена и велика предузећа.

Министар је додао да ће 1,55 милиона запослених у наредна три месеца добити 50 одсто минималца, а да ће прва исплата бити 8. априла за све који се пријаве до краја овог месеца. Мали је рекао да је у склопу трећег пакета мера предвиђена помоћ за ауто-превознике којима ће наредних шест месеци бити исплаћено 600 евра по аутобусу, а укупно је 6.125 возила.

Такође, биће исплаћена пуна минимална зарада запосленима у угоститељству, туризму, рентакар агенцијама, а предвиђена је и помоћ за градске хотеле у износу од 150 евра по соби и 350 евра по лежају.

Министар финансија је додао да је премијерка Ана Брнабић организовала низ састанака са представницима музичке и инвент индустрије.

- Имаћемо састанке и са фризерима и малим предузетницима. Желимо да допунимо трећи пакет помоћи, наредних дана биће објављено ко ће све добити помоћ - рекао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)