ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ: Поздрављам најновије мере, британски сој вируса се брже шири

Танјуг

19. 03. 2021. у 14:17

ДИРЕКТОР Светске здравствене организације (СЗО) у Србији Маријан Ивануша изјавио је данас да, као лекар, подржава најновије мере уведене у Србији у спречавању ширења корона вируса, посебно због новог британског соја који се брже и лакше шири.

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ: Поздрављам најновије мере, британски сој вируса се брже шири

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је, на питање новинара да ли би и колико би најновије мере требало да се продуже, рекао да дужина, односно трајање тих мера увек треба да прати епидемиолошку ситуацију.

- Због тога немам одговор на питање колико дуго би мере требало да трају. То зависи од епидемиолошке ситуације. Видели смо у неким дрзавама то је било више недеља - рекао је Ивануша.

Навео је да када су поједине земље виделе да мере дају неки резултат, онда су могле да их попусте.

Ивануша каже да је познато да се у Србији, као и другим деловима Европе, шири нови сој вируса који је откривен први пут у Великој Британији.

- За тај вирус познато је да се брже и лакше шири међу људима и да може да резултира у тежем облику болести. Због тога су јако битне те мере како би се зауставило погоршање које је почело не само у Србији, него и у осталим деловима Европе - рекао је Ивануша.

Нагласио је да су мере уведене у Србији јако битне и да их треба поштовати без обзира на то што се све већи и већи број људи вакцинише.

- Још увек смо на почетку вакцинације. Потпуно подржавам мере. Мере би требало да трају неко време, јер је британски сој вируса на неки начин опаснији због бржег и лакшег ширења - рекао је Ивануша.

Навео је да велико повећање броја заражених може успорити процес вакцинације, јер се они не могу вакцинисати.

- Друго, можете имати велики број оболелих и међу здравственим радницима, без обзира на то што некако очекујем да је већина здравствених радника већ била вакцинасана. Тешка епидемија може, наравно, успорити процес вакцинације - каже Ивануша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)