ДОКТОРКА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРАВА: Никада већи број непокретних пацијената, све сале су пуне!

Novosti online

19. 03. 2021. у 09:54

ПАНДЕМИЈА виурса корона у други план је потиснула сва друга обољења. Смањен је број контролних и превентивних прегледа, а самим тим мања је вероватноћа да се дијагностикују неке од најтежих болести.

ДОКТОРКА ДАНИЦА ГРУЈИЧИЋ УПОЗОРАВА: Никада већи број непокретних пацијената, све сале су пуне!

Фото: Принтсцреен/РТС

Колико је то опасно, имајући у виду податак да се у Србији сваке године региструје око 40.000 новооткривених пацијената од неке врсте карцинома?

Када су коначно стигли на Институт за онкологију, дијагноза је била поражавајућа. Терминална фаза болести.

- Никада већи број непокретних пацијената, никада већи број дијагностика, ми радимо 150 одсто, направили смо додатне две дневне болнице, да се не чека. У једном тренутку током пандемије ми смо свели листу чекања испод месец дана, хемиотерапија 21 дан, зрачење 25 дана, за хирургију није било чекања. Поново су се многе установе вратиле у ковид систем и вама онколошки пацијенти долазе из целе Србије - указује проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије.

И поред великог броја пацијената, има довољно слободних термина, и изабрани лекари у Дому здравља лако могу да закажу преглед на Институту за онкологију. Овде је, кажу, преглед могућ и без упута, само да се уради на време.

- Попуњене су нам све сале, 15-20 операција дневно, од 250 до 350 се људи дневно озрачи, око 200 људи дневно добије хемиотерапију, недељно око 1.000, па ви видите који је то број - додаје проф. др Даница Грујичић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)