ТРИ ПУТА ВИШЕ ПРЕГЛЕДА: У Градски завод за плућне болести јавља се и доста постковид пацијената

Novosti online

19. 03. 2021. у 09:10

ПОВЕЋАО се број прегледа у Градском заводу за плућне болести.

ТРИ ПУТА ВИШЕ ПРЕГЛЕДА: У Градски завод за плућне болести јавља се и доста постковид пацијената

AP photo

Дневно се прегледа око 300 пацијената сумњивих на вирус корона, а пре само месец дана било је око 100 прегледа. Др Љиљана Тимотијевић, директорка Градског завода за плућне болести и туберкулозу, каже за РТС да је јуче прегледано 294 пацијената који имају потврђен ковид-19.

- За разлику од претходних периода када смо у секундарне и терцијарне установе слали око седам одсто дијагностикованих, сада је то око 10 одсто, дневно шаљемо у болнице између 25 и 30 пацијената - наводи др Љиљана Тимотијевић.

Када је реч о полној структури оболелих, подједнак је број жена и мушкараца. Међутим, оно што упозорава јесте што све више оболева млађа популација, стара између 40 и 60 година.

- Осим новооткривених случајева, велики је број постковид пацијената, који су прележали али се поново јављају због тегоба које и даље осећају. Замарање, малаксалост, исцрпљеност, ограничен им је и отежан свакодневни живот - истиче директорка Градског завода за плућне болести.

Код таквих пацијената инсистира се на континуираном узимању све терапије за њихове пропратне болести, али и на прегледима кардиолога, неуролога зависно од тога које тегобе имају.

Градски завод има нови скенер, који ће служити за комплетну дијагностику и ковид и нековид пацијената.

- Преглед нековид пацијената на овом скенеру се ради свим радним данима, а ковид пацијенти прегледају се скенером четвртком и петком поподне -  истиче директорка Градског завода за плућне болести.

У овој установи од почетка епидемије збринуто је више од 40.000 ковид позитивних пацијената.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)