ОВАЈ ТАЛАС КОРОНЕ ЈЕ НАЈТЕЖИ: Болнице пуне, више од 5.000 новозаражених за дан, а лекари упозоравају да је клиничка слика тежа

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

19. 03. 2021. у 07:31

САМО у последња 24 сата у ковид-болницама попуњено је чак 240 места, а број пацијената на респираторима повећан је за 13, иако је за дан од последица заразе преминуло 30 оболелих. То потврђује утиске лекара у овим центрима да се болест сада брже компликује него у претходним налетима вируса и да се већ други-трећи дан од појаве првих симптома клиничка слика толико погорша да оболели морају у болницу.

ОВАЈ ТАЛАС КОРОНЕ ЈЕ НАЈТЕЖИ: Болнице пуне, више од 5.000 новозаражених за дан, а лекари упозоравају да је клиничка слика тежа

Фото Танјуг

Још је прерано да се виде ефекти два викенд "локдауна" и овог који важи од среде, али је са 5.346 нових случајева заразе за дан на 18.018 тестираних, јасно да ситуација постаје све компликованија. И епидемиолози и лекари клиничари тврде да је сада теже него у децембру, када смо имали и више оболелих и више хоспитализованих. То тежину додаје нови британски сој, који се брже шири, и очигледно изазива тежу клиничку слику.

Др Дејан Марковић, анестезиолог и начелник Јединице за интензивно лечење у ковид-болници у Батајници, потврђује да се код неких пацијената много брже компликује ситуација:

- Ковид погађа све, али ново је то што је женски пол више заступљен него што је то било у претходној години, а најугроженији су изразито гојазни пацијенти - каже Марковић. - Имамо болеснике који су тешки и готово 200 килограма и ужасно су тешке њихове клиничке слике, иако су међу најмлађима у болници.

Свакодневно ова болница има 90 пријема, а чак и када је пуњена у децембру, тај број је био упола мањи.

- Један број запослених када заврши своју смену у ковид-болници у Батајници, без предаха, без одмора или са једним даном одмора, враћа се у УКЦ Србије - наводи Марковић.- Због повећања броја пацијената, стигла нам је помоћ средњег медицинског кадра са Космета, тако да су заиста укључени и централна Србија, Космет и Војводина.

Противепидемијске мере које су на снази, изгледа, не могу значајније да промене ситуацију. Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже да оне нису довољне и да ће морати да се продужи њихова примена:

- За предвиђених пет, шест дана, на колико су мере тренутно орочене, резултати неће бити видљиви. Мораћемо сигурно да продужимо мере и следеће недеље.

Да ће се после пет дана мере кориговати, најавио је у четвртак и др Предраг Кон:

- Ситуација је врло озбиљна. Вирус је свуда око нас и у било који затворени простор да уђете, то је ризик - рекао је епидемиолог.

СЕДАМ ГРАДОВА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ

Београд је са 1.473 потврђена случаја инфекције за дан највеће жариште епидемије, а више од 100 новоинфицираних има још шест градова. У Нишу је у четвртак 345 тестираних било позитивно, у Новом Саду 303, Крагујевцу 185, Краљеву 138, Врању 124, а у Панчеву 110.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)