ПРЕПУНЕ БОЛНИЦЕ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ: Не стишава се епидемиолошка ситуација, КБЦ "Звездара" четврти пут цела улази у ковид-систем

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

18. 03. 2021. у 09:00

РЕЗУЛТАТ нових епидемиолошких мера које важе од среде до понедељка, не може бити епохалан, сматрају у медицинском делу Кризног штаба, али могу да допринесу мањем ширењу вируса. Лекари ће тражити да се оне продуже, а велики број инфицираних оправдава такав захтев.

ПРЕПУНЕ БОЛНИЦЕ НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ: Не стишава се епидемиолошка ситуација, КБЦ Звездара четврти пут цела улази у ковид-систем

Фото М. Анђела

У последња 24 сата у Србији је потврђено 5.446 нових случајева заражавања короном, на основу 18.288 тестираних узорака. Преминуле су још 32 особе, а на респираторима је 209 оболелих од ковида.

- Тренутна епидемиолошка ситуација резултат је недовољног поштовања мера превенције. Требало је раније донети оштрије мере - каже професор др Мијомир Пелемиш, инфектолог и члан Кризног штаба. - Нама је сада највећи проблем што су болнице пуне, а здравствени радници, којима би требало одати признање за све, преуморни.

За само један дан број хоспитализованих пацијената повећао се за 188 и сад их је у болницама 4.859. Морају да се отварају нови капацитети за ковид болеснике. КБЦ "Звездара" у којој је пре неколико дана део капацитета поново пренамењен за ковид, опет у целини улази у ковид-систем, чеврти пут од почетка епидемије. Директор овог КБЦ др Петар Сворцан каже да је почело пражњење: 300 нековид пацијената из "Звездаре" шаље се у друге болнице или на кућно лечење.

- Мере које су уведене су нужне, јер је вирус толико у циркулацији да је све више заражених људи који кажу да не знају како су се инфицирали и да су поштовали превентивне мере - каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон. - Поред непоштовања мера, које смо све време имали, један од фактора за нагли пораста број заражених у Србији је и то што се вирус до те мере променио да се брже преноси и изазива озбиљније обољење.

Управо британски сој, који је присутан и код нас, разлог је што ће од понедељка на онлајн наставу прећи и најмлађи основци.

- Искуства других земаља показала су да британски сој заразе прелази на млађи узраст, али да не изазива тежа обољења код њих - каже др Кон.

Ако су епидемиолошки параметри досад "шетали" охрабрујући нас да и поред великог броја инфицираних, ипак, немамо стални пораст, то последња четири дана није случај и од недеље имамо узастопни раст броја инфицираних.

Имунолог др Срђа Јанковић, такође члан Кризног штаба, каже да је оваква епидемиолошка ситуација потенцијално катастрофална и претећа.

- Ми јесмо предлагали ово и раније и 14 дана јесте минимум који са стручног аспекта морамо да бранимо, али морамо почети од пет дана, па ћемо видети шта ћемо даље - казао је Јанковић. - Кључно је да се мере спроведу. Да ли ће од понедељка бити исто као ових пет дана или ће мере бити модификоване, то ћемо видети.

ВАКЦИНАЦИЈА

У СРБИЈИ су до сада дате 2.052.402 дозе вакцина против вируса корона, а 793.926 особа примило је и другу дозу, показују најновији подаци Владе Србије. Наша земља је и даље прва у Европи и на петом месту у свету по броју ревакцинација на милион становника. Испред Србије у свету су само Израел, Сејшели, УАЕ и Бахреин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)