ОГЛАСИЛА СЕ АСТРАЗЕНЕКА: Наша вакцина је добра и безбедна

Б.Р.

17. 03. 2021. у 12:24

У ЕВРОПСКОЈ унији и Великој Британији, "АстраЗенека" вакцином имунизовано је више од 17 милиона људи који нису показали, ни у једној држави, симптоме повишеног ризика од плућне емболије, дубоке венске тромбозе или тромбоцитопеније у било којој старосној групи, нити у односу на пол особе, саопштила је ова фармацеутска компанија.

ОГЛАСИЛА СЕ АСТРАЗЕНЕКА: Наша вакцина је добра и безбедна

Фото: ЕПА

До 8. марта, компанија Астра Зенека је добила податак да је у ЕУ и Великој Британији од 17 милиона вакцинисаних људи, било забележено 15 случајева дубоке венске тромбозе и 22 случаја плућне емболије након примљене ваццине компаније Астра Зенека.

-Пратећи последње информације и забринутост људи који су се вакцинисали са вакцином компаније Астра Зенека, али и оних који су тек планирали да приме прву дозу, поводом повезивања наше вакцине и проблема са тромбом, желимо да умиримо јавност аргументима заснованим на научним истраживањима- саопштила је компанија.- Безбедност људи је најважнија тачка нашег пословања и с тим у вези константно се прати и проверава све што то доводи у питање.

Петнаест случајева дубоке венске тромбозе и 22 случаја плућне емболије након примљене вакцине компаније Астра Зенека, како наводе из компаније, много је мањи број него што би природно било да се поменути симптоми јаве код овако широке популације, а слично је и код осталих регистрованих вакцина против ЦОВИД-19 инфекције.Такође, "није било доказа повећаног крварења код више од 60.000 учесника".

- Око 17 милиона људи у ЕУ и Великој Британији примило је нашу вакцину, и број пријављених случајева са тромбозом је далеко нижи него у стотињак других случајева који се и очекују у широј популацији. Природа пандемије је таква да нас води до повећане пажње у индивидуалним случајевима и да превазилазимо стандарде наше праксе зарад безбедности шире популације, током извештавања о вакцинама - рекла је Ана Тејлор, шеф медицинске службе компаније Астра Зенека.

Компанија саопштава да што се тиче квалитета, нема потврђених проблема у вези са било којом серијом вакцине, како оних које се користе у ЕУ тако и широм света.

-Додатне провере и тестирања која се раде говоре у прилог томе да нема места паници. Поновне контроле радимо и ми са наше стране, али и Европски здравствени ауторитети независно од нас и до сада ни један поновљен тест није показао резултате који забрињавају. Током процеса прављења вакцине урађено је више од 60 квалитативних тестова које је спровела Астра Зенека и партнери, али и више од 20 тестова су спровеле независне лабораторије. Сви тестови су упознати са критеријумима квалитета и прослеђени регулаторним телима свакој држави и независном региону који контролише све пре употребе-саопштила је компанија, наводећи да је безбедност популације на првом месту, да досадашња истраживања не показују везу поменутих симптома и вакцине компаније Астра Зенека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)